Hrvaška vlada pod Andrejem Plenkovićem je ostro obsodila nedavne dogodke v Vukovarju in Zagrebu. Foto: Reuters
Hrvaška vlada pod Andrejem Plenkovićem je ostro obsodila nedavne dogodke v Vukovarju in Zagrebu. Foto: Reuters
Trg Bana Jelačiča
Trg Bana Jelačića v Zagrebu, kjer se je zgodil nedeljski nacionalistični shod. Foto: BoBo

Policija je v Vukovarju prijela 19-letnika, osumljenega lepljenja nalepk v eni od ulic v Vukovarju v noči s četrtka na petek. Nalepke prikazujejo drevo z obešenimi ljudmi in napisom v angleškem jeziku "Serbian family tree" (Srbsko družinsko drevo). Razobesil je tudi plakate s podobo ustaškega vodje Anteja Pavelića.

V nedeljo je zunajparlamentarna skrajnodesničarska Avtohtona-Hrvaška stranka prava (A-HSP) na trgu Bana Josipa Jelačića v Zagrebu organizirala shod, na katerem so poveličevali NDH in vzklikali zloglasni ustaški pozdrav "Za dom spremni". Izrazili so tudi podporo ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.

Vlada proti sovražnemu govoru in diskriminaciji
"Cilj organizatorjev in udeležencev takšnih dogodkov je spodbujanje strahu in nestrpnosti v družbi ter je v nasprotju z vladno politiko, ki je usmerjena na pravno varnost, politično stabilnost, gospodarsko rast in napredek hrvaškega ljudstva,"
so v nedeljo sporočili iz Zagreba.

Hrvaška vlada je presodila, da nalepke in plakati v Vukovarju ne prispevajo k skupnosti in stabilnosti niti k varstvu človekovih pravic, shod A-HSP-ja pa so obsodili kot poveličevanje ustaštva in nacizma ter ga vidijo kot "napad na temeljne vrednote ustavnega reda Republike Hrvaške".

"Hrvaška vlada odločno nasprotuje vsem oblikam sovražnega govora, nestrpnosti in diskriminacije posameznikov in skupin, ki se ne morejo sprijazniti z obstojem in razvojem sodobne, demokratične in napredne hrvaške države. V tej smeri delujejo tudi državne institucije," so sklenili v izjavi za javnost.

Aretacija vodje nacionalistične stranke
Hrvaška policija je v nedeljo privedla predsednika A-HSP-ja Dražena Keleminca, ki v svojih javnih nastopih redno izraža privrženost NDH-ju in Anteju Paveliću.

Nedeljsko sporočilo hrvaške vlade je prvo, s katerim je nedvomno obsodila desničarske skrajneže, potem ko se v preteklosti na podobne dogodke niso odzvali.

Na dogajanje se je odzvalo tudi ameriško veleposlaništvo v Zagrebu, ki je prav tako obsodilo neonacistična in proustaška stališča, ki so jih ob podpori Trumpu nacionalisti izražali na nedeljskem shodu. "Obsojamo vsak poskus povezovanja ZDA s to sovražno ideologijo," so sporočili in poudarili, da gre za žalitev 186.000 ameriških vojakov, ki so umrli v Evropi v boju proti nacistični Nemčiji ter za več milijonov nedolžnih žrtev, umorjenih med med drugo svetovno vojno.