Protestniki v Tuniziji so leta 2016 od vlade zahtevali, naj razjasni okoliščine umora Zouarija. Foto: EPA
Protestniki v Tuniziji so leta 2016 od vlade zahtevali, naj razjasni okoliščine umora Zouarija. Foto: EPA
Hamas
Zouari naj bi za palestinsko gibanje Hamas pomagal razvijati brezpilotne letalnike. Foto: EPA

Hrvaško vrhovno sodišče je pojasnilo, da izročitve "ne morejo dovoliti" zaradi mogočega tveganja smrtne kazni v Tuniziji, saj Čamdžića tunizijsko pravosodje bremeni enega najhujših kaznivih dejanj. Kot so poudarili, Tunizija ni zagotovila nobenega jamstva, da v primeru Čamdžića ne bodo uveljavili smrtne kazni.

Županijsko sodišče v Veliki Gorici je sicer na začetku maja dovolilo izročitev Čamdžića in naj bi predtem prejelo uradni odgovor tunizijskega pravosodja, da tunizijski zakon namesto smrtne kazni predvideva 20-letno zaporno kazen. Kot so iz Tunizije odgovorili na vprašanje hrvaškega ministrstva za pravosodje, smrtne kazni niso izvajali od leta 1992.

Hrvaška policija je prijela Čamdžića na zagrebškem letališču 13. marca letos na podlagi mednarodne tiralice tunizijskega Interpola.

Čamdžić vohun Mosada?
Tunizijske pravosodne oblasti sumijo Čamdžića in Elvirja Šarca, da sta kot izraelska vohuna vpletena v umor 49-letnega Zouarija, državljana Tunizije in Belgije, povezanega s palestinskim gibanjem Hamas.

Hrvaške oblasti med postopkom niso želele potrditi navedb, da je prijeti Čamdžić vohun izraelske obveščevalne službe Mosad, kar trdijo v Hamasu in Hezbolahu. Hamas je lani tudi objavil, da so izraelski obveščevalci pri vstopu v Tunizijo uporabili potne liste BiH-a.

BiH ne bo izročil drugega osumljenca
Drugi osumljenec Šarac je bil prav tako na podlagi Interpolove tiralice sredi maja aretiran v BiH-u, a so sodne oblasti Bosne in Hercegovine pred desetimi dnevi zavrnile njegovo izročitev z utemeljitvijo, da nista niti BiH niti Tunizija podpisnici mednarodnih pogodb, po katerih bi bila mogoča izročitev.

Zouarija so ubili s strelnim orožjem decembra 2016 blizu njegovega doma v pristaniškem mestu Sfax v Tuniziji. Domnevno je bil eden glavnih pri razvoju Hamasovega programa oborožitve, posebej za brezpilotne letalnike, so po objavi prijetja Čamdžića poročali hrvaški mediji.