V petek so v Vukovarju zaradi milih kazni t. i. vukovarski trojki potekali mirni protesti. Foto: Reuters
V petek so v Vukovarju zaradi milih kazni t. i. vukovarski trojki potekali mirni protesti. Foto: Reuters

Hrvaški predsednik Stjepan Mesić je dejal, da je potrebno pripraviti novo obtožnico in zahtevati izročitev treh nekdanjih častnikov jugoslovanske vojske.

"To od nas zahtevajo vukovarske žrtve," je pritrdil premier Sanader, a opozoril, da je najprej treba počakati na konec pritožbenega postopka pred haaškim sodiščem.

Pravni strokovnjak Ivo Josipović je prepričan, da bi Mrkšiću, Šljivančaninu in Radiću za zločine, za katere jim niso sodili že v Haagu, so pa sestavni del obtožnice, ki je proti njim vložena v Vukovarju, lahko v odsotnosti sodili že takoj, saj se pritožbeni postopek lahko vleče do dve leti. Na županijskem sodišču v Vukovarju je namreč že od leta 2002 vložena obtožnica proti desetim ljudem, osumljenim za vojne zločine v Vukovarju, med katere sodijo tudi t. i. vukovarska trojka in generala Veljko Kadijević in Blagoje Adžić.

Sanader je "globoko razočaranje in osuplost" ob razsodbi izrazil tudi v pismu generalnemu sekretarju ZN-a Ban Ki Munu, s katerim se je o tem pogovarjal tudi Mesić.