Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Odvetnica je pojasnila, da se njena stranka še ni odločila, ali bo opravila splav v Sloveniji, saj še vedno čaka na odločitev komisije kliničnega centra Zagreb. Kdaj se bo ta sestala, še vedno ni jasno.

Vesna Jurić je dodala, da ima nosečnica Mirela Čavajda danes v hrvaški prestolnici nov pregled z magnetno resonanco. A še preden je bila na ta pregled naročena, je posebna sedemčlanska komisija, ki jo je sklical hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš, odločila, da je plod mogoče zdraviti, zatorej splav v tej fazi nosečnosti ni dovoljen.

Sorodna novica Nosečnici s hudo prizadetim zarodkom na Hrvaškem zavračajo umetno prekinitev nosečnosti

39-letnica je v 24. tednu nosečnosti zaradi tumorja v glavi otroka želela narediti splav, zdravniki pa so ji dejali, da ta na Hrvaškem po desetem tednu ni mogoč. Zakon v določenih primerih predvideva tudi izjeme, na kar je zdravstvene ustanove opozoril tudi minister Beroš.

Nosečnica je za ogromen tumor na možganih otroka izvedela na magnetni resonanci v bolnišnici Sveti Duh v Zagrebu. Možnosti, da bo otrok po rojstvu preživel, so izjemno majhne, če bo, pa se ne bo mogel normalno razvijati.

N1: 60 odstotkov ginekologov z ugovorom vesti pri splavih

Primer Mirele Čavajda je v hrvaški javnosti sprožil močne reakcije in znova odprl debato o dostopnosti splava na Hrvaškem, kjer po poročanju hrvaškega portala N1 60 odstotkov ginekologov uveljavlja ugovor vesti pri prekinitvah nosečnosti.