Varnostni svet ima pet stalnih članic, deset članic ZN-a pa rotira vsaki dve leti. Foto: EPA
Varnostni svet ima pet stalnih članic, deset članic ZN-a pa rotira vsaki dve leti. Foto: EPA

Izredno pomemben odbor, ki spada pod okrilje Združenih narodov, je bil ustanovljen po napadih na ZDA 11. septembra leta 2001.

Sestavljajo ga predstavniki vseh 15 članic VS-ja, ki so odgovorni za nadzor nad uresničevanjem resolucije 1373, ki nalaga članicam ZN-a kaznovanje za pomoč pri terorističnih dejavnostih, umik denarne pomoči in odrekanje zatočišča teroristom.

Podpora Rusije in ZDA
Da je Hrvaška prava izbira za predsedujočo odboru, se, vsaj po hrvaških zagotovilih iz New Yorka, strinjata tudi Rusija in ZDA, ki pa se nikakor ne moreta uskladiti glede reševanja kosovskega vprašanja.

Nedavno sodelovanje Hrvaške na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN-a, ki je bilo sklicano zaradi umora pakistanske političarke Benazir Buto, je že pomenilo (predčasni) začetek delovanja naše južne sosede v delu tega najožjega organa svetovne organizacije.

Predsedovanje VS-ju prevzema Libija
Januarja, ko bo Hrvaška za dve leti dobila enega izmed desetih začasnih sedežev v VS-ju, bo predsedovanje temu organu, odgovornega za zagotavljanje miru in varnosti po svetu, od Italije prevzela Libija.

A. P.