Varnostni svet ima pet novih članic, ki bodo svoje mesto zasedle 1. januarja prihodnje leto. Foto: EPA
Varnostni svet ima pet novih članic, ki bodo svoje mesto zasedle 1. januarja prihodnje leto. Foto: EPA
Ivo Sanader
Glasovanja se je udeležil tudi hrvaški premier, ki se je v ponedeljek srečal tudi z Ban Ki Munom. Foto: EPA

Novih pet nestalnih članic bo v Varnostnem svetu sedelo od 1. januarja 2008 do 31. decembra 2009. Libija, Vietnam in Burkina Faso so takoj dobile potrebno dvotretjinsko večino 192 članic Generalne skupščine. Za preostali dve članici je bilo glasovanje neodločeno, nato pa sta se Češka in Dominikanska republika odpovedali sedežu v korist Hrvaške in Kostarike, ki sta imeli večjo podporo.

Z lobiranjem do zadostne podpore
Boj med Hrvaško, ki še nikoli ni sedela v Varnostnem svetu, in Češko, ki je nestalna članica že bila med letoma 1994 in 1995, je bil zelo tesen, saj sta obe državi intenzivno lobirali in nabirali glasove med ostalimi članicami ZN-a. Hrvaški premier Ivo Sanader in njegov češki kolega Mirek Topolanek sta se v ponedeljek zvečer na ločenih večerjah srečala celo z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom.

Tekmovanje med Dominikansko republiko, ki prav tako še ni sedela v Varnostnem svetu, in Kostariko, ki je nestalna članica že bila dvakrat, ni bilo tako tesno, saj je Kostariko podpiralo več držav kot Dominikansko republiko. Tudi ti dve državi sta imeli pred glasovanjem ogromno dvostranskih srečanj, kjer sta iskali podporo.

Nestalne članice brez pravice do veta
Varnostni svet ima pet stalnih (ZDA, Rusija, Velika Britanija, Francija in Kitajska) in deset nestalnih članic, ki mesto zasedajo po dve leti, vsako leto pa se zamenja polovica članic. Stalne članice imajo poleg tega, da v Varnostnem svetu sedijo neprestano, tudi pravico do veta in lahko blokirajo katero koli odločitev, nestalne članice pa tega privilegija nimajo.

1. januarja bodo Varnostni svet po dveh letih zapustili DR Kongo, Gana, Peru, Katar in Slovaška, nove članice pa se bodo pridružile Belgiji, Indoneziji, Italiji, Panami in Južnoafriški republiki.

B. T.