Hrvaški protesti običajno potekajo na Trgu bana Jelačića. Foto: EPA
Hrvaški protesti običajno potekajo na Trgu bana Jelačića. Foto: EPA
Zagreb: Prvi protest proti varčevanju

Proteste je na Trgu francoske republike organizirala Matica hrvaških sindikatov, potem ko je sindikate vlada pozvala na pogovore o novi temeljni kolektivni pogodbi za javni sektor. Sindikati osnovnih in srednjih šol, visokega izobraževanja in znanosti ter medicinskih sester se namreč niso želeli odpovedati regresu in božičnici in privoliti v znižanje jubilejnih nagrad, dnevnic in povračila za prevoz, ne da bi jim vlada obljubila, da jim bo vse to naknadno izplačala, ko se država izvleče iz krize.

"Protestiramo proti ukinitvi socialne države, ekonomski politiki, ki ukinja delovna mesta, nižanju cene dela in zgrešeni politiki strogih varčevalmih ukrepov, ki brez milosti udarja po izobraževanju in zdravstvu," je za Jutarnji dejal predsednik Matice hrvaških sindikatov Vilim Ribić. Dodal je, da so na ulice odšli, ker vlada socialne partnerje obravnava kot socialne sovražnike.

Protestniki so oblečeni v rumene majice, nosijo več transparentov, pozdravit pa jih je prišel tudi znani pevec Tony Cetinski. Na trgu so se zbrali ob spremljavi pesmi Laži me, Laže selo, lažu ljudi in Uzalud vam trud svirači. Shod naj bi se končal na Trgu bana Jelačića, nekateri pa bodo odšli tudi pred sedež vlade.

Zagreb: Prvi protest proti varčevanju