Vietnam in Filipini so v zadnjih mesecih večkrat javno opozorila na nelagodje ob hitro rastoči kitajski pomorski moči. Foto: Reuters
Vietnam in Filipini so v zadnjih mesecih večkrat javno opozorila na nelagodje ob hitro rastoči kitajski pomorski moči. Foto: Reuters

Kitajska je vpletena v več ozemeljskih sporov s sosedami, predvsem v Južnokitajskem morju, ob tem pa se povečujejo politične napetosti z ZDA, ki krepijo svojo navzočnost na območju. Na govor na mornariški akademiji so se previdno odzvali v Pentagonu, kjer so diplomatsko odvrnili, da ima Kitajska vso pravico do svoje obrambe.

Kitajski-ameriški vojaški vrh
"Zagotovo ne bomo zamerili nobenemu narodu, ki želi razviti mornarico. Nihče tukaj ne išče prepira," je predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva John Kirby zanikal nelagodje ZDA ob besedah kitajskega predsednika. Ravno v sredo se bodo dobili kitajski in ameriški vojaški predstavniki, ki bodo na rednem srečanju razpravljali o vojaških vprašanjih, ki se tičejo največjih dveh gospodarstev na svetu.

Predsednik Hu je mornariškim častnikom naročil: "Na nepopustljiv način morate pospešiti preobrazbo in modernizacijo. Razširiti morate priprave na vojskovanje, da bi s tem več prispevali k nacionalni varnosti."
Vliti strahospoštovanje sosedom, ne ZDA
Nenavadno jasne in odločne besede Huja analitiki razumejo kot dvig kitajske vojaške samozavesti. Nedavno je Kitajska začela preizkušati svojo prvo letalonosilko. Vseeno spremljevalci dogajanja v Južnokitajskem morju opozarjajo, da gre bolj kot za zoperstavljanje ZDA za prevlado nad otočjem Spratley, zaradi katerega je Kitajska v ostrem sporu z Vietnamom in Filipini.