Blaira bo nedvomno najbolj pogrešal ameriški predsednik, saj je izgubil najtesnejšega zaveznika. Foto: EPA
Blaira bo nedvomno najbolj pogrešal ameriški predsednik, saj je izgubil najtesnejšega zaveznika. Foto: EPA
Tony Blair in Bill Clinton
Nekdanji ameriški predsednik ni našel slabih besed za Blaira. Foto: EPA
Jose Manuel Barroso in Tony Blair
Predsednik evropske komisije meni, da je Blair pripomogel k ustvarjanju odprte, spreminjajoče se in močne Evrope. Foto: EPA
Blair na Kosovu
Kosovski Albanci pripisujejo Blairu izredne zasluge za končanje srbskega zatiranja. Foto: EPA

Iz vsega sveta prihajajo hvalnice britanskemu premierju Tonyju Blairu, ki se po desetih letih vladanja junija poslavlja od položaja.

Svetovni voditelji so pohvalili Blairovo vlogo, ki jo je odigral na Kosovu, v Sierri Leone, pri boju z revščino v Afriki in prizadevanjih za mir na Severnem Irskem. Edino grajo si je Blair prislužil zaradi brezpogojne vdanosti ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu pri njegovi odločitvi za vojno v Iraku, ki je med Britanci izredno nepriljubljena.

Bush bo pogrešal prijatelja
"Pogrešal te bom," je Blairu sporočil ameriški predsednik Bush, ki je svojega najtesnejšega zaveznika označil za politično figuro, ki je zmožna misliti "prek obzorja". Bush je v njem našel osebo, ki drži svojo besedo, kar je po njegovem mnenju redko za politične kroge, v katerih se sam nahaja. "Ko ti Tony Blair reče kaj, potem to drži kot pribito bi rekli v Teksasu," je še dejal Bush in dodal, da sta imela tak odnos, ki je dopuščal resnično dobre debate.

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton je dejal, da je Blair poživil svojo stranko, moderniziral gospodarstvo države in pristop do socialnih problemov. "Vesel sem, da je bil tam in hvaležen sem mu za najino prijateljstvo," je še dejal Clinton.

Blaira ima v čislih tudi nekdanji ameriški državni sekretar Colin Powell, ki mu pripisuje pomemben vpliv na svetovno politiko in še zlasti za "posebne odnose" med ZDA in Veliko Britanijo. "Bil je prijatelj, ni klonil pred negativnim javnim mnenjem in soočen s krizo je ostal trden. Vedno smo se lahko zanesli nanj," je dejal Powell.

Izjemna Blairova dediščina
S predanostjo in ne z vlaganjem veta je Blair pripeljal Veliko Britanijo iz obrobja v osrčje Evropske unije, meni predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki je dejal, da je britanski premier Evropi prinesel energijo, predanost in zamisli ter zapustil izjemno dediščino. Ta predanost je po njegovem mnenju vidna pri širitvenemu procesu, energetski politiki, spodbujanju boja proti revščini v Afriki in boja proti podnebnim spremembam.

Neprecenljiva zapuščina miru
Irski premier Bertie Ahern ni mogel mimo Blairove vloge pri mirovnem procesu na Severnem Irskem in je zanj dejal, da je zapustil neprecenljivo zapuščino miru in mu je zato zagotovljeno častno mesto v njeni zgodovini. Blair je bil prijatelj Irske in ponosen sem, da ga lahko štejem tudi za osebnega prijatelja, je še dejal irski premier. Zasluge za dosego miru sta mu priznala tudi vodja severnoisrkih protestantov Ian Paisley in vodja tamkajšnje največje katoliške stranke Sinn Fein Gerry Adams.

Evropski voditelji hvalijo Blaira
Danski premier Anders Fogh Rasmussen je dejal, da je bila Velika Britanija pod Blairovim vodstvom ena najtesnejših partnerjev Danske, kar zadeva delovanje znotraj EU-ja ali pa pri mednarodnih operacijah na Balkanu, v Iraku in Afganistanu. Nizozemski premier Jan Peter Balkenende je Blairov odhod označil kot izgubo velikega voditelja na evropski in svetovni sceni. V težkih trenutkih je bil Blair povezujoča sila in se ni bal plavati proti toku, če je mislil, da je to potrebno, meni Balkenende.

Za švedskega premierja Frederika Reinfeldta je Blaira opisal kot veselega sproščenega človeka in "fantastičnega govornika", njegov padec pa je pripisal vlogi v Iraku. Zvestoba ZDA ne čudi Reinfeldta, saj ima po njegovem mnenju vsaj britanski premier zgodovinsko dolžnost, da je blizu ameriški administraciji.

Zahvala kosovske vlade
Kosovska vlada je Blairu zahvalila za njegov izredni prispevek pri mednarodnemu posredovanju na Kosovu. Tiskovni predstavnik kosovske vlade je dejal, da je Blair leta 1999 postavil vprašanje Kosova za prednostno nalogo v zunanji politiki. Kmalu po napotitvi britanskih enot na Kosovo je Blair obiskal pokrajino, kjer so mu je prišlo zahvaliti na tisoče kosovskih Albancev.