Cunami po potresu je povzročil izklop hladilnih sistemov reaktorja vključno z rezervnimi sistemi napajanja. Foto: EPA
Cunami po potresu je povzročil izklop hladilnih sistemov reaktorja vključno z rezervnimi sistemi napajanja. Foto: EPA

To je ugotovitev preliminarnega poročila, ki ga je javnosti predstavila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA), potem ko je 18-članska skupina strokovnjakov na Japonskem preživela teden dni in ocenjevala razmere. Ekipo strokovnjakov na Japonskem je vodil Britanec Mike Weightman, z njim pa so sodelovali še strokovnjaki iz Francije, Rusije, Kitajske in ZDA. Preliminarno poročilo so predali japonski vladi, dokončno poročilo pa bo skupina predstavila še ta mesec na Dunaju.

Po potresu, ki je 11. marca z močjo 8,9 stopnje po Richterjevi lestvici stresel Japonsko, je v elektrarno udaril 14 metrov visok popotresni val in povzročil izklop hladilnih sistemov reaktorja vključno z rezervnimi sistemi napajanja, zaradi česar so se gorivne celice v reaktorjih delno stalile.

Oceniti bi morali tveganja pred naravnimi nesrečami
"Nevarnost cunamija je bila v primeru več nukleark podcenjena," so zapisali strokovnjaki v poročilu in nadaljevali: "Načrtovalci in upravljavci jedrskih elektrarn bi morali ustrezno predvidevati tveganja pred naravnimi nesrečami ter te ocene redno posodabljati". Glede na ta spoznanja v IAEA-ju poudarjajo, da bi morale biti jedrske elektrarne načrtovane in grajene tako, da bi lahko prenesle "ekstremne zunanje dogodke", pri tem pa posebej poudarjajo poplave.

"Načrt za popravilo poškodovanih reaktorjev je primeren in zelo pomemben. Potreboval bo sicer nekatere prilagoditve, pri tem pa lahko ponudimo mednarodno pomoč," so še zapisali v poročilu. Japonska vlada je IAEA ob tem povabila na Japonsko, da bi lahko agencija na lastne oči videla, da so se od nesreče v Fukušimi veliko naučili in da spreminjajo svoje prakse.

IAEA opozarja tudi na to, da je ključnega pomena, da so uprave za jedrsko varnost neodvisne. Pri tem so izrekli kritiko japonskemu sistemu, saj je tam jedrski regulator del ministrstva, ki spodbuja uporabo jedrske energije.

Japonski organi so se zgledno odzvali na nesrečo
Strokovnjaki IAEA-ja so še dodali, da so pristojni japonski organi z njimi zelo dobro sodelovali pri pripravi poročila. Kot zglednega so označili tudi odziv Japonske na nesrečo. "Ravnanje japonske vlade za zaščito javnosti, vključno z evakuacijo, je impresivno in zelo dobro organizirano," so ocenili v IAEA-ju in pozvali k nadaljnjemu spremljanju zdravstvenega stanja tako zaposlenih v elektrarni kot širše javnosti.