Fukušima je bila močno poškodovana v potresu in cunamiju. Foto: EPA
Fukušima je bila močno poškodovana v potresu in cunamiju. Foto: EPA

Podjetje Tepco, ki upravlja s poškodovano jedrsko elektrarno, je v nedeljo začelo meriti raven radioaktivnih snovi nad prvimi štirimi reaktorji, pri čemer so nad reaktorjem številka ena izmerili 360 bekerelov cezija 134 na kubični meter.

Nad reaktorjem številka štiri, v katerem ni goriva, so izmerili 7,5-krat večjo raven cezija 134. Dovoljena raven je 50 bekerelov.

Skupina mednarodnih inšpektorjev je začela preiskavo, s katero želijo preprečiti ponovitev dogodkov v Fukušimi, kjer je 11. marca letos katastrofalen potres sprožil uničujoč cunami, ki je poškodoval nuklearko.

V 18-članski delegaciji je šest strokovnjakov iz Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) in še strokovnjaki iz 12 držav.

Inšpektorji so se sešli z japonskim zunanjim ministrom Takeakijem Macumotom, v petek pa bodo obiskali tudi nuklearko v Fukušimi. Svoje poročilo bo skupina 1. junija predstavila japonski vladi, o svojih ugotovitvah pa bo poročala tudi na konferenci IAEA-ja na ministrski ravni, ki bo konec junija na Dunaju.