Tudi Ikea je očitno na sporen način želela izvesti t. i.
Tudi Ikea je očitno na sporen način želela izvesti t. i. "davčno optimizacijo". Foto: EPA

"Vsa podjetja, velika ali majhna, multinacionalna ali ne, morajo plačati svoj pravični delež davkov," je opozorila pristojna evropska komisarka Margrethe Vestager. "Ni mogoče, da bi države članice določenim podjetjem omogočale plačilo manj davkov, s tem ko smejo svoje dobičke umetno prikazovati drugje. Davčno obravnavo družbe Inter Ikea na Nizozemskem bodo pozorno preučili," je dejala Vestagerjeva.

Po ugotovitvah bruseljskih oblasti ima Ikea poslovanje organizirano po franšiznem modelu. To pomeni, da skupina Inter Ikea, ki so jo vzeli pod drobnogled, ni lastnica posameznih trgovin Ikea. Namesto tega vse trgovine Ikea po svetu plačujejo hčerinski družbi z imenom Inter Ikea Systems, ki ima sedež na Nizozemskem, franšizno dajatev v vrednosti treh odstotkov prihodkov.

Varuh konkurence zdaj meni, da bi lahko nizozemsko podjetje uživalo nedovoljene davčne ugodnosti. Če je to res, je njegova davčna osnova občutno znižana, njegovi tekmeci pa so v slabšem položaju.

Vestagerjeva udarila po Applu
Komisarka Vestagerjeva je pred časom že poskrbela za razburjenje z odločitvijo zoper ameriškega tehnološkega velikana Apple. Po teh ugotovitvah je bila davčna ureditev, kot je za ameriški koncern veljala na Irskem, nezakonita. Irska mora od Appla izterjati 13 milijard evrov davkov. Tako Irska kot Apple sta se po pravico obrnila na sodišče. Prav tako je Evropska komisija uvedla pregled davčne obravnave še več drugih velikih podjetij, med njimi Starbucksa, Amazona in Fiata.