Imam Bilal Bosnić je javno podpiral Islamsko državo in s svojimi pridigami vplival na odločitev več deset ljudi, da so se odpravili na bojišča v Sirijo. Foto: Youtube
Imam Bilal Bosnić je javno podpiral Islamsko državo in s svojimi pridigami vplival na odločitev več deset ljudi, da so se odpravili na bojišča v Sirijo. Foto: Youtube
IS
V Siriji se v različnih milicah in uporniških skupinah bori več kot sto državljanov BiH-a. Foto: Twitter
V Sarajevu začetek sojenja imamu Bosniću

Tožilec Dubravko Čampara je napovedal, da bodo dokazali njegovo krivdo s številnimi pričami, tudi svojci fantov, ki so odšli v Sirijo in Irak, in strokovnjaki. Kot je dejal, bodo dokazali, da je v svojih govorih javno spodbujal državljane BiH-a, naj se pridružijo Islamski državi.

Bilal Bosnić, ki se je že izrekel, da ni kriv, se je udeležil začetka sojenja, na katerem so mu prebrali obtožnico.

Pridigal, naj muslimani umrejo v sveti vojni
V obtožnici je navedeno, da je Bosnić leta 2013 in 2014 kot član vahabitske skupnosti, ki deluje zunaj struktur Islamske skupnosti BiH-a v nekaj mestih, kot sta Velika Kladuša in Gornja Maoča, propagiral in širil islamski radikalizem ter javno spodbujal mladeniče v BiH-u k priključitvi IS-u.

Njegovi govori, v katerih jih je pozival, naj se pridružijo IS-u v Siriji in Iraku, so bili objavljeni tudi na YouTubu. Po teh govorih - v katerih je dejal, da gre za "priprave na vzpostavitev islamskih zakonov", in pozival, naj umrejo kot pravi muslimani - so mnogi iz BiH-a odšli v omenjeni državi, da bi se borili na strani teroristične organizacije IS. Mnogi so tam umrli, je dejal Čampara po poročanju sarajevskega Dnevnega avaza.

Oporekajo posnetkom na YouTubu kot dokazom
Bosnićev odvetnik Adil Lozo je povedal, da se bo obramba osredotočila na to, da je Bosnić svoja prepričanja izražal kot verski uslužbenec. Sporno se jim zdi, da se o njem govori kot vodji vahabitske oziroma salafitske skupnosti, ki v formalnem smislu v BiH-u ne obstaja. Menijo tudi, da je sporna sprejemljivost njegovih govorov na YouTubu kot dokaznega materiala, saj jih je tam lahko objavil kdor koli.

Sojenje se bo nadaljevalo 18. februarja, ko bodo zaslišali prvo pričo tožilstva, še navaja Dnevni avaz na svoji spletni strani.

Edini obtoženi po odmevni akciji Damask
Bosnić je deloval kot imam v kraju Bužim pri Bihaću. Prijeli so ga septembra lani v veliki protiteroristični akciji, imenovani Damask, skupaj z okoli 20 privrženci. Vse prijete so sumili članstva v mreži, ki je novačila mlade moške v BiH-u za sodelovanje v oboroženih spopadih v Siriji in Iraku na strani terorističnih skupin, kot sta Islamska država in Fronta al Nusra (sirska veja Al Kaide). Razen Bosnića so vse druge prijete izpustili iz pripora.

Po podatkih policijskih in obveščevalnih služb se je iz BiH-a na bojišča v Siriji in Iraku podalo najmanj 150 državljanov BiH-a, najmanj 26 naj bi jih bilo tam ubitih. Bosnić naj bi glede na navedbe slovenskih medijev za boje v Siriji rekrutiral tudi več Slovencev. Eden je bil pred meseci v Siriji ubit.

V Sarajevu začetek sojenja imamu Bosniću