Na fotografiji je jasno razvidno, da so na hiši v Gornji Maoči obešene zastave Islamske države. Foto: Reuters
Na fotografiji je jasno razvidno, da so na hiši v Gornji Maoči obešene zastave Islamske države. Foto: Reuters
Vaščani trdijo, da z incidentom niso povezani, in da sta obeležja na zapuščeno hišo postavila moška, ki sta v njej nekoč živela. Foto: Reuters

Zastave so dobro vidne na fotografijah, ki so jih objavili lokalni mediji in potem povzeli tudi tuji. Preiskovalci državne varnostne agencije Sipa so sporočili, da zastav in drugih simbolov niso našli, da pa bodo v sodelovanju s tožilstvom BiH-a nadaljevali preiskavo s ciljem osvetlitve dogodka.

Po trditvah vaščanov naj bi neko zapuščeno hišo s simboli zaznamovala moška, ki sta v njej nekoč živela. Po trditvah vaščanov je sicer prazna večina hiš v vasi, ni pa znano, kam so se vaščani preselili, poroča sarajevski časnik Dnevni avaz.

150 vaščanov Gornje Maoče naj bi se borilo v Siriji in Iraku
Po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug podatki varnostnih agencij v BiH-u kažejo, da več kot 150 vaščanov Gornje Maoče sodeluje v bojih v Siriji in Iraku. V Siriji, na strani teroristične skupine Fronta Al Nusra, se bori tudi nekdanji vodja vahabitov v vasi Nusret Imamović, ki ga je ameriški State Department uvrstil na globalni seznam terorističnih borcev.

V BiH-u naj bi živelo, tako kažejo ocene varnostnih virov, okoli 3000 pripadnikov vahabizma, radikalnejše sunitske veje, ki so ga v državo med vojno v 90. letih prinesli tuji islamski borci. V Gornji Maoči naj bi bila ta skupnost zelo močna, zato je vas zadnjih 10 let pod budnim očesom policijskih obveščevalnih agencij. Kot poroča Tanjug, naj bi v vasi živelo le še okoli 30 družin, ki so skorajda odrezane od sveta.

Mediji v BiH-u incident s simboli IS-a povezujejo z začetkom sojenja neformalnemu vodji vahabitov v BiH-u imamu Huseinu Bosniću, imenovanem Bilal, ki je obtožen novačenja borcev za odhod v vrste borcev Islamske države v Siriji in Iraku. Po navedbah Tanjuga je Bosnić pogosto bival v Gornji Maoči in je po odhodu Nusreta Imamovića v Sirijo prevzel vodenje vahabitov v BiH-u.