Indija in Pakistan se že skoraj sedem desetletij prepirata in občasno tudi spopadeta glede Kašmirja. Foto: EPA
Indija in Pakistan se že skoraj sedem desetletij prepirata in občasno tudi spopadeta glede Kašmirja. Foto: EPA
Kašmir
Ljudje bežijo pred nasiljem. Foto: Reuters

Od izbruha nasilja pred tednom dni je bilo ubitih devet pakistanskih in osem indijskih civilistov ob 200 kilometrov dolgi meji v Kašmirju, kjer živi večinsko muslimansko prebivalstvo in ki si ga lastita ob azijski jedrski velesili.

Indijski obrambni minister Arun Jaitley je Pakistan obtožil neizzvanih napadov na indijski del Kašmirja, ob tem pa zagrozil z odločnim odzivom Indije, če se bodo incidenti nadaljevali. "Če bo Pakistan nadaljeval ta avanturizem, bodo naše sile nadaljevale boje," je dejal in dodal, da bo Pakistan visoko plačal ta avanturizem, vendar ni navedel podrobnosti.

Izbruh nasilja v Kašmirju je prva kriza s sosednjim Pakistanom za indijskega premierja Narendro Modija, ki je na oblast prišel pred štirimi meseci in na svojo prisego celo povabil pakistanskega premierja Navaza Šarifa, kar je bil prvi obisk pakistanskega voditelja v Indiji po neodvisnosti obeh držav leta 1947, ki sta se doslej zapletli v tri vojne, od tega dve prav zaradi Kašmirja.

Obe strani druga drugo obtožujeta napadov na civiliste in neizzvanih kršitev dogovora o premirju na sporni meji, ki je začel veljati leta 2003. V noči s srede na četrtek so indijske sile odgovorile na strelske in granatne napade na okoli 50 obmejnih postojank. Jaitley je za zdaj izključil možnost pogovorov za končanje medsebojnih napadov. "Kako se lahko pogovarjamo, če še vedno poteka obstreljevanje," se je vprašal.

Modi v umirjenem tonu
Indija že vrsto let obtožuje Pakistan, da podpira separatistične muslimanske upornike v indijskem delu Kašmirja, a v Islamabadu to zanikajo in zatrjujejo, da imajo uporniki le njihovo diplomatsko podporo, ker indijske sile kršijo njihove človekove pravice.

Čeprav velja za gorečega nacionalista, je indijski premier v sredo namignil, da bi lahko kmalu prekinili sovražnosti. "Kmalu bo vse v redu," je dejal Modi v pomirjujočem tonu, potem ko se je srečal s poveljnikom zračnih sil, to pa je bil tudi njegov edini komentar na incidente v Kašmirju, od koder je zaradi spopadov s svojih domov zbežalo okoli 20.000 indijskih civilistov.

Po navadi se obmejni spopadi končajo s srečanjem visokih vojaških predstavnikov obeh držav na meji, a za zdaj takega srečanja ni na vidiku. V zadnjem tednu nasilja je bil med vojskama Indije in Pakistana vzpostavljen stik le z enim telefonskim pogovorom.