Sporna pokrajine Kašmir ostaja najbolj vroči del meje me Pakistanom in Indijo. Foto: EPA
Sporna pokrajine Kašmir ostaja najbolj vroči del meje me Pakistanom in Indijo. Foto: EPA
Protesti v Srinagarju, glavnemu mestu Kašmirja
V Srinagarju, glavnemu mestu Kašmirja, so v zadnjih dneh potekali protesti opozicijske stranke PDP proti korupciji lokalnih oblasti. PDP oz. Ljudsko demokratska stranka sicer velja za proindijsko stranko, ki pridobiva vpliv in glasove. Foto: EPA

Pakistan zatrjuje, da so indijski vojaki napadli postojanko na obmejnem sektorju Hadži Pir, pri tem pa enega vojaka ubili, enega pa ranili. Indija zanika trditve sosedov in pravi, da so Pakistanci "neizzvano začeli streljati" na indijske vojaške postojanke.

Nasprotujoče trditve o 5-urnem obstreljevanju
"Pakistanske vojaške sile so učinkovito odgovorile in odbile napad," je dejal predstavnik pakistanske vojske, ki je pri tem razkril, da je indijska vojska prestopila mejno črto LOC, ob begu pa so indijski vojaki za seboj pustili orožje.

"Noben od naših vojakov ni prečkal Črte nadzora in nimamo nobenih žrtev mrtvih ali ranjenih. Toda bila je kršitev premirja, ki jo je zakrivil Pakistan. Naše sile so odgovorile s streljanjem," pa na drugi strani trdi predstavnik indijske vojske. Po indijskih trdivah naj bi Pakistanci puškarjenju izstrelili tudi nekaj minometnih granat, medtem ko so Indijci ostali pri lahkem orožju. Po virih iz Kašmirja je prišlo do inceidenta 100 km severovzhodno od Srinigarja, pri čemer naj bi streljanje trajalo okoli pet ur.

Gorski raj ujet v 65-letni spor
Kašmir
je sporna visokogorska pokrajina, ki si jo v celoti lastita tako Indija kot Pakistan. Po razdelitvi indijske podceline leta 1947 Indijci obvladujejo osrednji in bolj obljudeni del večinsko muslimanske pokrajine, medtem ko Pakistan nadzoruje zahodno in severno polovico pokrajine, katere manjše dele si je prilastila tudi Kitajska.

Tri vojne, samo lani 75 incidentov
Strelski incidenti na tako imenovani Črti nadzora ("Line of Control" - LOC) so pogosti, a v zadnjem desetletju so smrtne žrtve zelo redke. Zaradi Kašmirja sta se državi bojevali v vojnah leta 1947, 1965 in nazadnje leta 1999. Po podpisanem premirju leta 2003 so se odnosi med državama izboljšali, toda po terorističnem napadu na Mumbaj leta 2008 so pogovori zastali, nadaljevali pa so se šele lani februarja. Po seštetih podatkih obeh strani je bilo v letu 2012 75 kršitev premirja, pri čemer je umrlo osem vojakov.

Indija zahteva celotno pokrajino, ker se je ob delitvi države na hindujsko in muslimansko državo maharadža Kašmirja Hari Singh odločil za prilkjučitev k New Delhiju. Pakistan to vseskozi spodbija in pri tem podpira ter uri različne gverilske skupine, ki se od leta 1987 organizirano bojujejo proti indijskim oblastem.

Najvišja in druga najbolj zastražena meja
V zadnjem desetletju se je okrepila dejavnost islamističnih upornikov, ki jih je izurila pakistanska obveščevalna služba ISI, med prebivalstvom Kašmirja pa imajo vso večjo podporo skupine, ki zahtevajo samoodločbo, kar pa zavračata tako Pakistan kot Indija.

Tako še zdaj mejo, ki je kot dokončno ne priznava nobena od strani in poteka večinoma po visokogorskem svetu, straži skupno okoli pol milijona vojakov. Bolj oborožena meja na svetu je samo še meja med obema Korejama.