Eden izmed številnih protestov proti nasilju nad ženskami v Indiji. Foto: EPA
Eden izmed številnih protestov proti nasilju nad ženskami v Indiji. Foto: EPA

Kot je sporočil policijski komisar Bhim Sain Basi, je bilo v 12 mesecih 2.069 prijavljenih primerov posilstva - za primerjavo, leto dni poprej jih je bilo 1.571. Javnost je postala pozornejša na spolno nasilje nad ženskami v Indiji pred dvema letoma, ko je bila na avtobusu verižno posiljena 23-letna študentka medicine, ki je za posledicami hudih poškodb pozneje umrla. Primer je v Indiji sprožil množične proteste, ki so nazadnje privedli do reform in ostrejših kazni na tem področju.

Basi je ob objavi podatkov povedal, da ti ne kažejo nujno, da postaja mesto nevarnejše za ženske, ampak bolj izpostavlja vse večjo pripravljenost žrtev, da spregovorijo. "Zdaj dobivamo več prijav, saj so ženske bolj pripravljene pristopiti k nam," je dejal in dodal, da je vseeno treba storiti več za spremembo nazorov in biti rahločutnejši, kar se tiče spolnih zločinov. "Spremeniti se mora miselnost tako družbe kot policije, da bi se zločini proti ženskam začeli prijavljati in obravnavati."

V zadnjih dveh letih po Basijevih besedah dajejo precej večji poudarek usposabljanju policistov v primerih posilstev, ob tem pa si prizadevajo tudi za to, da bi v svoje vrste pritegnili več policistk.

Novo posilstvo v Utar Pradešu
Slabša reklama za policijo prihaja iz mesta Musajhag v zvezni državi Utar Pradeš, kjer dva policista sumijo, da sta na policijski postaji posilila 14-letno dekle. Mati domnevne žrtve je povedala, da sta policista njeno hčer ugrabila v četrtek in jo odpeljala na policijsko postajo, kjer sta jo zlorabila. Mati je zato zločin prijavila v drugem mestu.

Policista sta trenutno na begu, oblasti pa so zagotovile, da ju dejavno iščejo in da sta bila že suspendirana.

V istem okrožju so maja lani na drevesu odkrili obešeni sestrični, stari 14 in 16 let. Sprva se je domnevalo, da so ju posilili in nato obesili, da bi bilo tako videti, kot da sta dekleti storili samomor. A preiskovalci so nekaj mesecev pozneje ugotovili, da ni bilo skupinskega posilstva in umora.