Indijci so na protestih množično zahtevali strožje kazni za posiljevalce. Foto: EPA
Indijci so na protestih množično zahtevali strožje kazni za posiljevalce. Foto: EPA

Indijci zahtevajo strožje kaznovanje za spolno nasilje že od decembra, ko je državo pretreslo okrutno skupinsko posilstvo 23-letne študentke, ki je zaradi hudih poškodb pozneje umrla.

Mukherji je spremembe zakonodaje potrdil dva dni po tem, ko jih je sprejela vlada. "Indijski predsednik je potrdil zakon o zločinih proti ženskam. Veljati bo začel takoj, vendar pa ga bo obravnaval tudi parlament," je povedal predstavnik predsednika.

Indija je s spremembo podvojila minimalno zaporno kazen za skupinsko posilstvo, posilstvo mladoletnika in posilstvo, ki ga stori policist ali predstavnik oblasti, na 20 let z možnostjo podaljšanja na dosmrtno kazen brez možnosti pogojnega izpusta.

Po veljavnem zakonu je za posilstvo zagroženih od sedem do deset let zapora. Vlada je določila tudi niz prekrškov, kot sta voajerizem in zalezovanje, doslej ti niso bili sankcionirani.

Pomembno tudi preprečevanje posilstev
Aktivistke za pravice žensk so vseeno kritizirale spremembe zakonov, saj po njihovem mnenju ne vsebujejo vzvodov za boj proti zločinom nad ženskami. Nezadovoljne so tudi, ker je vlada zakon sprejela brez javne razprave.

Na posebnem hitrem sodišču v New Delhiju sodijo petim moškim, ki so obtoženi ugrabitve in posilstva študentke, ki so jo brutalno posilili 16. decembra lani, ko se je s prijateljem na avtobusu vračala iz kina. Še enemu storilcu sodijo pred sodiščem za mladoletnike.

Uradno stališče Indije je, da smrtno kazen prisodi le v izjemnih primerih. Pred tremi meseci so obesili edinega preživelega udeleženca v terorističnih napadih v Mumbaju leta 2008, kar je bila prva usmrtitev po osmih letih.