Identiteto osumljenk naj bi pomagali odkriti posnetki nadzornih kamer. Foto: Reuters
Identiteto osumljenk naj bi pomagali odkriti posnetki nadzornih kamer. Foto: Reuters
Siti Aišah
Med obtoženkama je tudi 25-letnica iz Indonezije. Foto: Reuters

je napovedal, da bo za umor Kim Džong Nama vložil uradno obtožnico proti 25-letni Siti Aišah iz Indonezije in 28-letni Doani Ti Huong iz Vietnama.

Če bo sodišče odločilo, da sta obtoženki krivi umora polbrata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, bosta po malezijskem kazenskem pravu obsojeni na smrtno kazen. Glede tretjega osumljenca, Ri Džong Čola iz Severne Koreje, tožilstvo še ni sprejelo odločitve, poroča BBC.

Obtoženki naj bi po besedah uradnih predstavnikov verjeli, da sodelujeta v potegavščini resničnostnega šova, v kateri sta pokojnemu na obraz nanesli olje za dojenčke, Indonezijka pa naj bi za dejanje dobila okoli 90 dolarjev.

Severnokorejska delegacija v Maleziji
Medtem je v Kuala Lumpur prispela visoka delegacija iz Severne Koreje, ki jo vodi nekdanji veleposlanik Združenih narodov. Severni Korejci naj bi prišli zaradi prevzema Namovega trupla, izpustitve osumljenca Čola in "razvoja prijateljskih odnosov med državama". Severna Koreja še ni uradno potrdila identitete umrlega, za zdaj so potrdili le, da je šlo za Severnega Korejca z diplomatskim potnim listom, poroča BBC.

Kim Džong Nam je umrl med prevozom v bolnišnico, 20 minut po zastrupitvi z bojnim strupom VX. Posnetki nadzornih kamer so pokazali dve ženski, ki sta mu nekaj nanesli na obraz, medtem ko je na letališču v Kuala Lumpurju čakal na prijavo za polet proti Macau.