Malezijska policija je prepričana, da sta osumljenki vedeli, kaj počneta. Siti Aišah (na fotografiji) trdi, da je bila prevarana. Foto: Reuters
Malezijska policija je prepričana, da sta osumljenki vedeli, kaj počneta. Siti Aišah (na fotografiji) trdi, da je bila prevarana. Foto: Reuters
Mrtvašnica v Kuala Lumpurju.
Toksikološka preiskava je pokazala, da je bil Kim Džong Nam ubit z bojnim strupom VX, ki ga ZN uvršča med orožja za množično uničevanje. Foto: Reuters

25-letna Siti Aišah in namestnik veleposlanika Indonezije v Maleziji Andreano Erwin sta se srečala v Kuala Lumpurju, v polurnem pogovoru pa naj bi indonezijska osumljenka Erwinu povedala, da je dobila denar, da namaže olje za dojenčke po Kimovem obrazu, kar naj bi bil del potegavščine v resničnostnem šovu. "Povedala je le, da jo je nekdo prosil, naj izvede to dejanje. Dejala je, da se je srečala z ljudmi, ki so bili videti kot Japonci ali Korejci," je njuno srečanje povzel Erwin in navedel njene besede, da ji je ena izmed oseb za sodelovanje plačala 400 malezijskih ringgitov (okoli 90 dolarjev). "Rekla je le, da so ji dali neko vrsto olja, podobnega olju za dojenčke." Malezijski uradniki na njej niso našli nobenih fizičnih znakov učinka kemikalije, še poroča BBC.

Z drugo osumljenko, 28-letno Doan Ti Huong, so se medtem srečali vietnamski uradniki, ki pa niso podali nobenih izjav o srečanju.

Malezijska policija išče več osumljencev
Malezijska policija sicer meni, da so bili atentatorji poučeni, da si morajo takoj po izvedenem dejanju umiti roke. Ob tem so tudi prepričani, da sta indonezijska in vietnamska osumljenka natančno vedeli, kaj počneta, poroča Guardian.

Kot smo poročali, so poročila toksikološke preiskave trupla pokazala, da so atentatorji uporabili strupen živčni strup VX, ki ga Združeni narodi uvrščajo med orožja za množično uničevanje in je prepovedan s konvencijo o kemičnem orožju.

Malezijska policija je potrdila, da so racije, izvedene ta teden na obrobju Kuala Lumpurja, del preiskave umora. Vodja preiskave, višji policijski uradnik Abdul Samah Mat ni navedel, kaj so ugotovili, dejal je le, da so na predmetih iskali sledi kemikalij, poroča Guardian. Po besedah policije bodo forenzična ekipa, gasilska služba in odbor za atomsko energijo danes začeli preiskavo letališča za prisotnost strupenih kemikalij, poroča BBC.

V sklopu preiskave so bili do zdaj aretirani dve ženski iz Vietnama in Indonezije ter moška iz Severne Koreje in Malezije, vsaj sedem osumljencev pa policija še išče.