Islamski klerik naj bi bil duhovni vodja teroristične skupine Džamaja Islamija, on pa to zanika. Foto: EPA
Islamski klerik naj bi bil duhovni vodja teroristične skupine Džamaja Islamija, on pa to zanika. Foto: EPA

71-letnega Abuja Bakarja Baširja je policija aretirala v okrožju Ciamis na zahodu indonezijskega otoka Java, nato pa so ga prepeljali na sedež policije v Džakarti. Obtožnice še niso podali, saj ga lahko policija v skladu z indonezijskim protiterorističnim zakonom zaslišuje en teden, preden poda kakršno koli obtožbo.

Ob prihodu na policijsko postajo v Džakarti je Bašir dejal: "To je božja milost, da bi zmanjšali greh. To so zakrivile ZDA." Baširjev sin Abdul Rohim je pozval k pravičnemu obravnavanju očeta in pojasnil, da je policija prijela tudi njegovo mamo. "Pozivam policijo, naj spodobno ravna z mojimi starši. Moj oče je nedolžen, saj je zgolj izpolnjeval svojo dolžnost, ki jo ima kot musliman," je povedal Abdul Rohim.

Duhovni vodja skupine Džamaja Islamija?
Bašir je znan po svojih skrajnih stališčih, obtožujejo ga, da je duhovni vodja teroristične skupine Džamaja Islamija, kar sicer zanika. Obtožen je tudi vpletenosti v delovanje tabora za urjenje skrajnežev, ki ga je policija februarja odkrila v pokrajini Aceh.

"Vpleten je bil v teroristično mrežo v Acehu, kot nam je znano, pa je ta skupina povezana s skupino Džamaja Islamija in številnimi drugimi ekstremističnimi skupinami v državi," je za BBC povedal vodja indonezijske protiteroristične enote Ansjad Mbai in dodal, da sumijo, da je Bašir financiral tabor za urjenje skrajnežev.

Leta 2005 je bil Bašir obsojen na 26 mesecev zaporne kazni zaradi sodelovanja v terorističnem napadu na Baliju leta 2002, kjer je bilo ubitih več kot 200 ljudi. Leta 2006 je bil oproščen obtožb in izpuščen iz zapora.