V Iraku je notranje razseljenih 3,2 milijona ljudi. Foto: Reuters
V Iraku je notranje razseljenih 3,2 milijona ljudi. Foto: Reuters

Po besedah visokega komisarja ZN-a za človekove pravice Zeida Raada Al Huseina poročilo podaja jasno sliko stanja iraških beguncev, ki bežijo v Evropo in na druga območja. "To je groza, s katero se spopadajo v svoji domovini," je poudaril Husein.

V zgoraj omenjenem obdobju je bilo v Iraku notranje razseljenih 3,2 milijona ljudi, povzema poročilo britanski BBC, ki je nastalo na podlagi pogovorov z begunci, žrtvami nasilja in preživelimi napadov. Med 1. januarjem 2014 in 31. oktobrom 2015 je bilo ubitih 18.802 civilistov, 36.245 ranjenih, približno 3.500 predvsem otrok in žensk (večinoma pripadnikov jezidske skupnost) pa je zasužnjenih.

Najhuje v pokrajini Bagdad
Število ubitih in zlorabljenih bi bilo lahko še višje, približno polovica vseh smrti pa je v pokrajini Bagdad, kjer IS uporablja najbolj smrtonosne taktike uboja, med njimi tudi improvizirana razstrelivna telesa.

Kot je poudaril Husein, število žrtev ne odseva trpljenja civilistov - številni so namreč umrli, saj niso imeli dostopa do osnovne prehrane, vode ali zdravstvene oskrbe.

Obglavljanje, metanje žrtev z vrha zgradb
Poročila med drugim naštevajo metode, ki jih pri usmrtitvah uporabljajo skrajneži Islamske države (IS) v grozovitih javnih uprizoritvah, in sicer s streljanjem, obglavljanjem, zažiganjem živih ljudi, metanjem žrtev z vrha zgradb, nekatere celo poteptajo z buldožerji. Po podatkih ZN-a je IS v Mosulu na severu Iraka ugrabil najmanj 900 otrok za indoktrinacijo in vojaško usposabljanje. Ženske in otroci so tudi spolno zlorabljeni.

Poleg zlorab, ki jih zagrešijo pripadniki IS-ja, je ZN v poročilu opozoril tudi na zlorabe (ugrabitve in nezakonite poboje) iraških vladnih sil, različnih milic in kurdskih borcev, med drugim ugrabitve in nezakonite poboje.