Gradnja dve reaktorjev bo trajala predvidoma 10 let. Foto: MMC RTV SLO
Gradnja dve reaktorjev bo trajala predvidoma 10 let. Foto: MMC RTV SLO

S projektom, vrednim 10 milijard dolarjev (8,98 milijarde evrov), bo Iran letno privarčeval 22 milijonov sodov nafte, poroča AFP, ki se pri tem sklicuje na iransko tiskovno agencijo IRNA. Gradnja reaktorjev bo potekala predvidoma deset let.

Vodja iranske organizacije za jedrsko energijo je še dejal, da je z Rusijo podpisana pogodba o sodelovanju pri gradnji reaktorjev, a podrobnosti ni pojasnil.

Iransko nebo najbolj varovano v regiji
Sicer pa je Teheran v osrednji del države namestil raketni sistem dolgega dosega, ki ga je nedavno pridobil od Rusije, da bi z njim zaščitil jedrski objekt Fordo. Poveljnik iranskih zračnih sil general Farzad Esmaili je dejal, da gre za izključno obrambni ukrep, saj da je zaščita jedrskih objektov najpomembnejša v vseh pogledih. Iransko nebo je zdaj eno najbolj varovanih na območju.

Jedrski objekt Fordo blizu mesta Kum naj bi bil ena od tarč domnevno načrtovanega računalniškega napada ZDA na Iran, ki bi ga te izvedle v primeru propada jedrskih pogajanj. Objekt naj bi bil predobro zaščiten za bombe, ki niso jedrske, in ZDA naj bi imele načrt, da računalnike objekta okužijo z virusom, ki bi onemogočil delovanje centrifug za plemenitenje urana.

Z bogatenjem urana so v Fordu prenehali januarja po uveljavitvi jedrskega sporazuma, ki ga je Iran sklenil z velesilami. Ta je omogočil odpravo dela mednarodnih sankcij proti Teheranu v zameno za njegovo odpoved jedrskemu orožju.