Salehi je med številnimi udeleženci varnostne konference. Foto: EPA
Salehi je med številnimi udeleženci varnostne konference. Foto: EPA

Biden, ki se tako kot Salehi udeležuje varnostne konference v Münchnu, je dvostranska pogajanja Iranu predlagal v soboto. Salehi je dejal, da so se pripravljeni pogajati, a se tokrat želijo prepričati, da "druga stran k pogovorom pristopa s pristnimi predlogi".

Iranski zunanji minister je pojasnil, da so pripravljeni 25. februarja v Kazahstanu začeti nov krog pogajanj o iranskem jedrskem programu s stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN-a in Nemčijo.

Nazadnje so pogajanja s petimi stalnimi članicami in Nemčijo potekala junija lani, doslej pa jim se še ni uspelo dogovoriti o datumu prihodnjega srečanja, na pogovorih pa tudi ni bil dosežen noben konkreten napredek.

Po besedah Salehija je Iran svojo neodvisnost pridobil v pogumnem in drznem boju. "Odločeni smo, da ne bomo nikoli več lakaji kateri koli velesili," je zatrdil.

Barak pušča vse možnosti odprte
Predtem je izraelski obrambni minister Ehud Barak na konferenci v Münchnu ponovil, da so Izrael in njegovi zavezniki odločeni, da Iranu preprečijo razvoj jedrskega orožja. Poudaril je, da "ostajajo odprte vse možnosti".

"Ko mislimo resno, od drugih pričakujemo enako," je Barak povedal zbranim na konferenci in napadel Iran zaradi njegove "odločenosti, da kljubuje in slepi ves svet, stopa po stopinjah Pakistana in Severne Koreje ter skuša postati jedrska velesila".

Po mnenju Baraka bi jedrsko orožje v Iranu pomenilo "konec verjetnosti neširjenja jedrskega orožja v regiji in po vsem svetu" ter bi vodilo v "jedrski teror".

Na Bližnjem vzhodu je Izrael edina država z jedrskim orožjem, v svojem arzenalu pa naj bi imel do 400 jedrskih konic.