Razgret boj za predsedniški stolček. Foto: EPA
Razgret boj za predsedniški stolček. Foto: EPA
Kdo bo nasledil Ahmadinedžada? Foto: EPA

Med drugim je zavrnil kandidaturi nekdanjega predsednika Akbarja Rafsandžanija in tesnega sodelavca aktualnega predsednika Rahima Mašeija. Prijavilo se je sicer kar 686 ljudi.
Rafsandžani, predsednik Irana v letih od 1989 do 1997, je veljal za kandidata, ki bi lahko pridobil podporo reformnih sil v državi - potem ko sta dva reformistična kandidata še vedno v hišnem priporu zaradi zadnjih predsedniških volitev pred štirimi leti, ki jim je sledilo nasilje na ulicah Teherana.

Seznam predsedniških kandidatov sicer še ni javno objavljen. Sta pa med potrjenimi osmimi kandidati glavni iranski jedrski pogajalec Saed Džalili in zunanji minister Ali Akbar Velajeti.

Slovo Ahmadinedžada
12-članski iranski svet varuhov je vrhovni organ iranske islamske republike, ki ugotavlja, ali kandidati izpolnjujejo potrebne pogoje za položaj - v prvi vrsti predvsem njihovo vero v iransko republiko in islam. Člane sveta varuhov imenuje vrhovni iranski verski poglavar, ajatola Ali Hamenej, gre pa predvsem za verske učenjake in juriste.

Svet varuhov bo seznam zdaj posredoval notranjemu ministrstvu, ki organizira volitve. Ministrstvo bo nato do četrtka objavilo, kdo so uradni kandidati. Dan zatem se bo uradno začela predvolilna kampanja.

Zdajšnji iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad se po dveh štiriletnih mandatih poslavlja s položaja in zaradi ustavnih omejitev ne more kandidirati še enkrat. Njegove izvolitve za drugi mandat opozicijski kandidati niso priznali, zaradi česar so na ulicah Teherana izbruhnili množični protesti, ki jih je režim nato krvavo zatrl.