Obsežne vojaške vaje so v zadnjih letih postale stalnica v Iranu. Foto: Reuters
Obsežne vojaške vaje so v zadnjih letih postale stalnica v Iranu. Foto: Reuters
Ameriška vojaška ladja v Zalivu
ZDA imajo v Perzijskem zalivu nameščeno močno floto vojaškega ladjevja, med katerim je tudi letalonosilka. Foto: EPA

Iranski obrambni minister Mostafa Moahamad Nadžar se je pohvalil, da je raketa ašura delo njegovega ministrstva, vendar ni pojasnil, v čem se nova raketa razlikuje od prejšnje rakete šahab-3, za katero v Iranu prav tako trdijo, da ima 2.000 kilometrov dosega. Na septembrski vojaški paradi v Teheranu so predstavili še eno novo raketo gadr-1, ki lahko poleti do 1.800 kilomterov. Vse omenjene rakete bi lahko dosegle ameriška oporišča v Perzijskem zalivu in Izrael. Nadžar je napovedal, da bodo vojski kmalu dostavili novo, v Iranu izdelano podmornico.

Čeprav se iranske oblasti redno hvalijo z izdelavo novih in naprednejših vrst orožja, pa je o njihovih sposobnostih težko ugibati, saj Teheran razkrije le malo podatkov. Veliko orožja, za katerega Iran trdi, da je njihove lastne izdelave, temelji na vojaški opremi, kupljeni od Kitajske ali Severne Koreje, nekaj orožja pa je samo predelava ameriškega orožja, ki je bilo kupljeno pred letom 1979, ko je izbruhnila islamska revolucija in je bil odstavljen Američanom naklonjen šah.

Odgovor Irana bo uničujoč
Kljub kazanju mišic je obrambni minister znova zatrdil, da Iran nikoli ni nameraval napasti nobene države in je tudi ne bo, toda če bo kdo hotel napasti Iran, se bo moral spopasti z uničujočim odgovorom iranskih sil. Ostre besede so bile namenjene predvsem ZDA, ki so prepričane, da je iranski jedrski program le krinka za razvoj jedrskega orožja, kar Teheran odločno zanika in zatrjuje, da je program miroljubne narave, namenjen pridobivanju električne energije. Zaradi kljubovanja in nesodelovanja Irana ameriška administracija ni izključila vojaškega napada na islamsko republiko.

Ogrožene naftne poti
Če bi v resnici prišlo do ameriškega vojaškega posredovanja v Iranu, se iransko orožje vsekakor ne more kosati s sodobno ameriško vojaško opremo, vendar lahko resno ogrozi tankerske poti v Ormuški ožini, ki je ena najpomembnejših strateških točk, kjer se prepelje 20 odstotkov vse načrpane nafte na svetu. Z napadom na prometne poti v Perzijskem zalivu bi si sicer Iran naredil medvedjo uslugo, saj je tudi sam odvisen od izvoza nafte, ki je glavni vir prihodkov države.

G. V.