Generalni sekretar IAEA-ja El Baradej meni, da Iran še nekaj let ne bo izdelal jedrske bombe. Foto: EPA
Generalni sekretar IAEA-ja El Baradej meni, da Iran še nekaj let ne bo izdelal jedrske bombe. Foto: EPA
Objekt v Natanzu
Iran je pokazal določen napredek v sodelovanju z IAEA-jem, a to najverjetneje ne bo zadovoljilo ZDA in njenih zaveznic. Foto: EPA

V svojem poročilu je generalni sekretar Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed El Baradej zapisal, da Iran bolje sodeluje z IAEA-jem, da pa je še razširil program in ima 3.000 centrifug, ki v jedrskem objektu v Natanzu bogatijo uran. S toliko centrifugami lahko Iran začne industrijsko proizvodnjo jedrskega goriva.

Delni napredek Irana
El Baradej je zadovoljen, da je Iran IAEA-ju izročil dokumente z informacijami, ki bi jih lahko uporabili pri gradnji delov jedrskega orožja. IAEA je ta dokument od Irana zahteval od leta 2005. Iran je napredoval v odgovarjanju na vprašanja o svojih preteklih jedrskih aktivnostih. Iranski odgovori o zgodovini njegovega jedrskega programa so se ujemali z ugotovitvami jedrske agencije.

Poročilo bo podlaga za Varnostni svet ZN-a, ki bo skupaj z Nemčijo naslednji teden odločal o tem, ali naj proti Iranu sprejme dodatne sankcije, za kar se najbolj zavzemajo ZDA, najbolj pa jim nasprotujeta Kitajska in Rusija. ZDA so tako že sporočile, da bodo zahtevale že tretjo resolucijo o sankcijah proti Iranu.

Ahmadinedžad: Poročilo dokaz, da govorimo resnico
Iran je sporočil, da poročilo IAEA-ja pomeni, da ni pravne osnove za nadaljne pogovore o iranskem jedrskem sporu v Varnostnem svetu ZN-a in da bo "presenečen", če bi se ta razprava nadaljevala. Iranski predsednik Mahmud Ahmadiendžad je prepričan, da je poročilo dokaz, da Iran govori resnico o svojem jedrskem programu, ko trdi, da ga uporablja za pridobivanje električne energije.

T. V.