Nove sankcije bi omejile finančne tokove in zaostrile preglede pošiljk v Iran ter podaljšale omejeni embargo na orožje. Foto: Reuters
Nove sankcije bi omejile finančne tokove in zaostrile preglede pošiljk v Iran ter podaljšale omejeni embargo na orožje. Foto: Reuters
Iranski jedrski program
Ahmadinedžad je v Carigradu Baracka Obamo pozval, naj še enkrat premisli o napovedanih ukrepih proti Iranu. 'Ne trdim, da sem povsem razočaran, a če ne bo ukrepal drugače, bodo prvi, ki bodo izgubili, prav predsednik Obama in prebivalci ZDA.' Rusijo pa je posvaril, 'naj bo previdna, da se ne bo znašla na isti strani s sovražniki iranskega ljudstva'. Foto: EPA
Konferenca v Carigradu

Iranski predsednik je v Carigradu, kjer se udeležuje konference o regionalni varnosti v Aziji, Zahod pozval, naj ne zavrne priložnosti, ki jo ponuja dogovor o zamenjavi iranskega urana, sklenjen po posredovanju Brazilije in Turčije. "Dogovor je priložnost za ZDA in njihove zaveznike. Upam, da ga bodo uporabili, saj se priložnost ne bo vrnila," je dejal.

V skladu s tem dogovorom bi 1.200 kilogramov iranskega nizkoobogatenega urana zamenjali za 120 kilogramov jedrskega goriva za raziskovalni reaktor v Teheranu. Izmenjava in bogatenje urana bi potekala v Turčiji pod nadzorom Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

Predlog nove resolucije proti Iranu vključuje:
- Prepoved Iranu, da bi kupoval nekatere vrste težkega orožja, kot so helikopterji s strelivom in izstrelki
- Poziv vsem državam, naj na svojem ozemlju nadzorujejo tovor, ki bi lahko vseboval prepovedane predmete in je namenjen v ali iz Irana. To vključuje tudi pristanišča in letališča.
- Poziv državam, naj zamrznejo finančne transakcije in prepovejo trgovanje z iranskimi bankami, če sumijo, da bi lahko bile povezane z jedrskim programom.
Vir: BBC

Tudi Rusija stopila na ameriško stran
Čeprav ta dogovor v veliki meri temelji na predlogu, ki ga je Iranu oktobra lani posredovala prav ta agencija, se je Zahod na tokratno usklajenost odzval z dvomom in nezaupanjem. Označili so ga kot "premalo in prepozno", dan pozneje pa je Washington v Varnostnem svetu Združenih narodov vložil osnutek resolucije o novih sankcijah proti Iranu, ki naj bi bil usklajen z drugimi stalnimi članicami VS-ja.

Da je dogovor o novih sankcijah proti Iranu v VS-ju "praktično usklajen", je v Carigradu potrdil tudi ruski premier Vladimir Putin. "Trdo smo delali in mislim, da je resolucija praktično dogovorjena," je dejal. Rusija, ki je ena izmed petih stalnih članic v tem organu Združenih narodov, sicer meni, da sankcije ne bi smele biti "čezmerne" .

Glasovanje že v sredo
Odzval se je tudi ameriški obrambni minister Robert Gates, ki je dejal, da verjame, da mednarodno usklajeno delovanje lahko ustavi iransko razvijanje jedrskega orožja, ob tem pa je prepričan, da bo VS novo resolucijo sprejel. "Optimističen sem glede sprejetja resolucije. A predolgo, preveč dni me že ni v Washingtonu, da bi lahko ocenil, kdaj se bo to zgodilo, a upam, da bodo nove sankcije sprejete zelo kmalu," je dejal iz Londona.

Kmalu zatem pa je iz New Yorka prišla potrditev, da bo VS o novem, četrtem svežnju sankcij proti Iranu glasoval v sredo. To je povedal mehiški veleposlanik pri ZN-u Claude Heller, ki trenutno predseduje 15-članskemu telesu. Glasovanje naj bi potekalo v sredo ob 16.00 po srednjeevropskem času.

Iransko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da bodo uporabili vse pravne poti, da bi izpustili znanstvenika Šahrama Amirija, ki je v videoposnetku, objavljenem na iranski televiziji, zatrdil, da so ga ugrabili Američani. Moški na posnetku trdi, da se nahaja v Arizoni, ugrabili pa naj bi ga ameriški tajni agenti, ko je bil junija lani na poti v Meko.

Ameriški mediji so sicer aprila poročali, da se je jedrski fizik Amiri lani med romanjem v Meko predal Američanom in zdaj dela za njihovo obveščevalno agencijo Cia. Iran pa vztraja, da so ga ugrabili.

Konferenca v Carigradu