Protesti potekajo po vsej državi. Foto: Reuters
Protesti potekajo po vsej državi. Foto: Reuters
Hasan Rohani
Rohani je sporočil, da vlada ne bo pokazala strpnosti do protestnikov, čeprav bi morali imeti možnost izraziti kritiko. Foto: Reuters
Protesti v Iranu postajajo vse nasilnejši
V iranskih protestih umrlo deset ljudi

Tiskovna agencija Fars poroča o novih protestih v Teheranu, družbena omrežja pa pišejo o majhnih skupinah, ki prepevajo protirežimske slogane, kot je "smrt diktatorjem". Na ulicah naj bi bila poleg tega močno okrepljena prisotnost policije.

Preverjanje informacij in videoposnetkov je sicer po pisanju francoske tiskovne agencije AFP težavno zaradi omejitev potovanj in občasnih blokad interneta ter priljubljenih družbenih omrežij, kot sta Telegram in Instagram.

Tiskovni predstavnik policije je medtem sporočil, da naj bi protestnik z lovsko puško streljal na policiste v mestu Najat Abad. En policist je po njegovih navedbah umrl, trije so ranjeni.

Državna televizija je poročala, da naj bi oboroženi protestniki poskusili zasesti vojaška in policijska oporišča, vendar jim ni uspelo. Ministrstvo za obveščanje je sporočilo, da so "izgrednike in agitatorje javnega nemira" aretirali. Do zdaj naj bi iranska policija prijela okoli 400 ljudi.

"Vlada ne bo pokazala nobene strpnosti do tistih, ki uničujejo javno lastnino, kršijo javni red in povzročajo nemir v družbi," je ob tem sporočil iranski predsednik Hasan Rohani.

Netanjahu podprl "pogumne Irance"
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem pohvalil "pogumne Irance", protestirajoč proti režimu, "ki zapravi milijarde dolarjev za širjenje sovraštva". "Želim, da Irancem uspe v njihovem boju za svobodo," je zapisal na Facebooku.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je vse strani pozval, naj se vzdržijo nasilja.

V novoletni noči umrlo deset ljudi
"V dogodkih pretekle noči je v več mestih žal umrlo okoli 10 ljudi," je sporočila televizija, ki drugih podatkov ni navedla. Znano je le, da sta v mestu Izeh na jugozahodu države v streljanju umrla dva protestnika, več je bilo ranjenih. Predstavnik oblasti Hedajatolah Kademi je pojasnil, da so protestniki v Izehu razbili več oken bank in da je morala posredovati policija. Po njegovem mnenju ni verjetno, da bi streljala policija, saj policisti niso imeli dovoljenja za to.

Prvi smrtni žrtvi protestov so potrdili v soboto, ko sta protestnika umrla v kraju Dorud na zahodu države.

Protivladni protesti so se v nedeljo nadaljevali tudi v nekaj drugih mestih. Policija je uporabila solzivec in vodne topove, da je razgnala manjše število protestnikov, ki so se zbrali na Trgu islamske revolucije v središču Teherana, je razvidno z nekaterih posnetkov na družbenih omrežjih. Protestniki v manjšem mestu Takestan na severozahodu države pa so zažgali versko šolo in nekatera vladna poslopja.

Teheran: Protesti so nezakoniti
Iranski predsednik Hasan Rohani je v govoru v nedeljo pozval vladne organe, naj zagotovijo možnost zakonite kritike in protestov, protestnike pa opozoril, da je nasilje nesprejemljivo. S tem se je prvič odzval na množične proteste v državi, ki potekajo od četrtka in so usmerjeni predvsem proti gospodarski in zunanji politiki iranskega režima.

Iranske oblasti trdijo, da so protesti nezakoniti, in svarijo pred udeležbo na nadaljnjih protestih. Po poročanju BBC-ja gre za največje proteste po letu 2009, ko se je več milijonov privržencev opozicije združilo v t. i. zeleno gibanje, ki je protestiralo proti predsedniški zmagi Mahmuda Ahmadinedžada. Takrat je umrlo 30 ljudi, več tisoč je bilo aretiranih.

V zadnjih dneh so oblasti aretirale okoli 400 ljudi, od tega 200 v soboto v Teheranu. Poleg tega so omejile dostop do nekaterih družbenih omrežij, saj se bojijo, da bi se lahko protestniki prek njih usklajevali glede nadaljnjih dejanj.

Trump podprl protestnike
Ameriška vlada je medtem v nedeljo poudarila, da imajo prebivalci Irana pravico, da mirno izražajo svoje mnenje. "Njihovi glasovi (glas ljudstva) si zaslužijo biti slišani," so sporočili iz Bele hiše. Ob tem so pozvali vse strani, naj spoštujejo temeljno pravico do izražanja mnenja in se izogibajo vsakemu dejanju, ki bi prispevalo k cenzuri. Tudi ameriški predsednik Donald Trump je v nizu tvitov podprl iranske protestnike.

Rohani je bil do Trumpovih izjav kritičen, češ da izkazuje zaskrbljenost za Irance, ki jih je pred kratkim označeval za "teroriste". "Nekdo, ki je v celoti proti Iranu, ne bi smel hliniti zaskrbljenosti," je še dodal Rohani.

Protesti v Iranu postajajo vse nasilnejši
V iranskih protestih umrlo deset ljudi