Hamenej vseskozi pravi, da Iran ne sme popuščati mednarodni skupnosti. Foto: EPA
Hamenej vseskozi pravi, da Iran ne sme popuščati mednarodni skupnosti. Foto: EPA

"Pri jedrskem vprašanju so arogantneži naredili vse, da bi spravili Iran na kolena, vendar jim to ni in jim ne bo uspelo," je na svojem računu na Twitterju @khamenei_ir zapisal iranski vrhovni verski voditelj, ki je tako kot številni predstavniki iranskih oblasti zahodne vlade poimenoval z arogantneži.

V ponedeljek so pogajalci Irana na eni strani in ZDA, Rusije, Kitajske, Francije, Velike Britanije ter Nemčije na drugi strani sporočili, da bodo pogajanja o spornem iranskem jedrskem programu še podaljšali do konca junija prihodnje leto, saj jim ni uspelo doseči celovitega dogovora.

Ajatola Hamenej ima pri vseh odločitvah v Iranu zadnjo besedo in tudi v primeru sporazuma o jedrskem programu, bo ta potreboval njegov blagoslov.

Iranski vrh sicer ni enoten v pogledih na jedrski program, zaradi katerega je Islamska republika že 12 let v sporu z mednarodno skupnostjo, ki je proti državi uvedla niz sankcij.

Trda linija noče popuščanja
Prav z namenom odprave sankcij, ki so močno načele iransko gospodarstvo, je iranski predsednik Hasan Rohani obnovil pogajanja s šesterico, vendar pa se je pri tem soočil s trdo linijo konservativcev, ki ji pripada tudi Hamenej in je skeptična do pogajanj, saj je prepričana, da Teheran ne bi smel popuščati glede jedrskega programa.

ZDA in še nekatere zahodne države so prepričane, da Iran v tajnosti razvija jedrsko orožje, kar pa v Teheranu zavračajo in zatrjujejo, da gre za miroljuben jedrski program.

S tem, da niso sklenili dogovora, so najbolj zadovoljni v Izraelu, sicer edini jedrski sili na Bližnjem vzhodu, kjer zahtevajo, da se Iran popolnoma odpove jedrskemu programu in šele nato mednarodna skupnost privoli v opustitev sankcij. V času pogajanj so zahodne države namreč že malce omilile sankcije, da bi Teheran spodbudile k sklenitvi dokončnega dogovora.