Iraški vojaki se v zahodnem Mosulu fotografirajo z zaplenjeno zastavo t. i. Islamske države. Ofenziva za prevzem nadzora nad Mosulom se je začela oktobra lani. Foto: Reuters
Iraški vojaki se v zahodnem Mosulu fotografirajo z zaplenjeno zastavo t. i. Islamske države. Ofenziva za prevzem nadzora nad Mosulom se je začela oktobra lani. Foto: Reuters
Ofenziva na Mosul
Helikopter vojaške vlade nad zahodnim Mosulom izstreljuje t. i. toplotne vabe, s katerimi se branijo pred infrardečimi raketami. Foto: Reuters

"Gre za zadnje poglavje ofenzive na Mosul," sporoča poveljnik elitnih protiterorističnih enot Abdul Gani Al Asadi. Ofenziva iraških vladnih sil na Mosul ob podpori ZDA traja že devet mesecev. Posebne enote se bodo centru približale od zahoda, zvezna policija pa z južne fronte, je po poročanju BBC-ja vojska napovedala v izjavi.

Iraške vladne sile, kurdske pešmerge, sunitska plemenska vojska in šiitske milice skupaj z letali koalicije pod vodstvom ZDA združeno napadajo pripadnike IS-ja, za katere sicer ne vedo, koliko jih je še v Mosulu.

Stari del mesta je zelo gosto poseljen labirint z ozkimi ulicami, kjer spopadi potekajo od hiše do hiše, opozarjajo Združeni narodi. V mestnem jedru je v težkih razmerah ujetih okoli 100.000 civilistov, ki jih IS uporablja kot živi ščit.

Reuters je poročal, da je bilo čez dan v več zračnih napadih zadeto zdravstveno poslopje severno od starega dela mesta. V okviru poslopja sta največji bolnišnici v mestu, še vedno pa ga delno nadzirajo džihadisti.

IS strelja na bežeče civiliste
V mestu primanjkuje vode, hrane in zdravil, dostop do bolnišnic je otežen, sporoča ZN. Ostrostrelci IS-ja streljajo na civiliste, ki želijo iz Mosula pobegniti peš ali s čolni čez reko Tigris, saj jih želijo zadržati v mestu za lastno zaščito.

Januarja so iraške vladne sile prevzele nadzor nad vzhodnim delom Mosula in nato začele napadati zahodni del. V preteklih dveh tednih je po poročanju BBC-ja v spopadih v zahodnem Mosulu umrlo 230 civilistov, nekateri ob zračnih in raketnih napadih vladnih sil, druge so ustrelili pripadniki IS-ja.

Iz Mosula je do zdaj pobegnilo okoli 850.000 prebivalcev, kar je tretjina populacije mesta pred vojno.

Ofenziva za prevzem nadzora nad Mosulom iz rok IS-ja se je začela oktobra, iraška vlada pa je sprva hotela mesto prevzeti do konca lanskega leta. IS se pred ofenzivo brani tudi s samomorilskimi napadi z avtomobili in bombaši na motorjih, pastmi in ostrostrelci ter minometi. Iraška vojska ocenjuje, da je v starem delu mesta do 300 pripadnikov IS-ja. Ob začetku ofenzive naj bi jih bilo v mestu skoraj 6.000.

Nevarnost kolektivnih kazni po vladni osvojitvi
Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) ob tem svari pred "kolektivnimi kaznimi", ki bi lahko doletele družine, katerih člani so borci IS-ja. "Kolektivno kaznovanje pomeni nasilne izselitve, uničevanje lastnine in zaplembo premoženja, ker bi eden izmed članov družine lahko bil povezan z IS-jem. To je kritična točka za prihodnost Iraka," opozarja predstavnik UNHCR-ja v Iraku Bruno Geddo in dodaja, da je "bistvenega pomena, da se podpre sistem pravne države, ne pa kazenska načela plemenske družbe".

Padec Mosula, prestolnice t. i. Islamske države v Iraku, bi pomenil konec kalifata, ki ga je njen voditelj Abu Bakr Al Bagdadi v govoru v zgodovinski mošeji v središču mesta razglasil na delih Sirije in Iraka leta 2014.