Zeleni so odkorakali iz vlade. Foto: EPA
Zeleni so odkorakali iz vlade. Foto: EPA
Brian Lenihan
Za vodjo Fianne Fail se med drugim poteguje tudi finančni minister Brian Lenihan. Foto: EPA
Irska še globlje v politični krizi

"Našega potrpljenja je konec. Zaupanje (v našega koalicijskega partnerja) se je popolnoma porušilo," je na novinarski konferenci v Dublinu po zasedanju stranke dejal njen vodja John Gormley, ki je še povedal, da se bo stranka nemudoma preselila v opozicijo. Odločitev Zelenih je odziv na sobotno odločitev premierja Cowena, da odstopi kot vodja vladajoče stranke Fianna Fail.

"Dolgo časa smo v stranki Zelenih čakali v upanju, da bo Fianna Fail zmogla razrešiti dolgotrajne težave s svojim vodstvom," je še pojasnil Gormley, čigar stranka je v vlado stopila leta 2007.

Gormly je napovedal, da bodo do razpustitve parlamenta sodelovali z vsemi strankami, da sprejmejo ključni finančni zakon in si tako zagotovijo denarno pomoč Evropske unije ter Mednarodnega denarnega sklada, ki je nujna za izhod iz hude finančne krize, v kateri se je znašla Irska.

Po Gormleyjevih besedah si Irci želijo politične in gospodarske stabilnosti in želijo si volitev, ki bi lahko bile po mnenju nekaterih februarja. Čimprejšnjega sklica parlamentarnih volitev si želi tudi opozicija. Opozicijske stranke Fine Gael, Sinn Fein in laburisti so napovedale, da bodo olajšale sprejetje finančnega zakona do konca tedna, če bodo volitve sklicane še pred 11. marcem.

Vse manj ministrov
Z umikom Zelenih iz vladne koalicije je Cowen izgubil še dva ministra, potem ko ga je že pred dnevi zapustilo šest ministrov. Tako ima njegova vlada zdaj od skupno petnajstih ministrstev le še sedem ministrov, kar je tudi minimalna meja, ki jo še dovoljuje ustava.

Irska politična kriza se je zaostrila, potem ko je Cowen prejšnji torek prestal glasovanje o zaupnici v stranki, vlado pa so nato poleg zunanjega ministra Micheala Martina v sredo zapustili še štirje ministri, in sicer za zdravje, promet, pravosodje in obrambo, v četrtek pa še za gospodarstvo, premier pa je bil prisiljen razpisati parlamentarne volitve za 11. marec.

Čeprav je v soboto Cowen odstopil z mesta predsednika stranke Fianna Fail, pa še naprej ostaja premier. Dejal je, da se namerava posvetiti vodenju vlade in reševanju težke finančne krize v državi.

Cowen je tarča kritik zaradi domnevne odgovornosti za finančno krizo, s katero se trenutno spopada država. V zadnjih letih, ko je Irska doživljala razcvet, je bil finančni minister. Leta 2008, ko je postal premier, pa je gospodarski razvoj Irske začel pešati.

V boj za mesto predsednika vladajoče Fianna Fail so se danes podali štirje kandidati, med njimi tudi zunanji minister Martin. Poleg njega pa želijo vajeti stranke prevzeti še finančni minister Brian Lenihan, minister za socialo Eamon O Cuiv, ki je začasno prevzel tudi obrambni resor, in ministrica za turizem, kulturo in šport Mary Hanafin.

Irska še globlje v politični krizi