Tujim brezdomcem se v Londonu godi veliko slabše kot domačim, saj niso upravičeni do socialne podpore. Foto: EPA
Tujim brezdomcem se v Londonu godi veliko slabše kot domačim, saj niso upravičeni do socialne podpore. Foto: EPA
London
Med gospodarsko rastjo za tuje priseljence ni bilo težko najti dela, a s krizo se je vse to spremenilo. Foto: EPA
London
Za britansko vlado je ceneje financirati vrnitev brezdomcev v domovino, saj je teh v centrih za odvisnike v povprečju petkrat več kot domačinov. Foto: EPA

Ne samo Poljaki, tudi drugi prebivalci vzhodnoevropskih držav, ki so leta 2004 postale članice Evropske unije, so v iskanju boljšega zaslužka odpravili v Veliko Britanijo, kjer so lahko z delom preživljali tudi svojce v domovini. S finančno krizo so se v zadnjem letu dni gospodarske razmere močno zaostrile in mnogi so izgubili službo, zaradi česar so zdaj prisiljeni živeti na ulici.

Ker priseljenci iz Vzhodne Evrope niso upravičeni do socialne podpore, so mnogi tako siromašni, da si za prehrano pečejo podgane in se opijajo z alkoholom iz razkužil, po poročanju časopisa Guardian ugotavlja britanska dobrodelna organizacija za brezdomce Thames Reach, ki ocenjuje, da je na ulicah Londona kar četrtina brezdomcev iz novih članic EU-ja.

"Naleteli smo na poljske brezdomce na severu Londona, ki so pekli podgane. Razložiti smo jim morali, da so podgane v Londonu, za razliko od tistih doma, polne strupov. To je velika grožnja za zdravje, " pojasnuje izvršni direktor organizacije Jeremy Swain.

Razkužilo za plačilo
Megan Stewart iz Thames Reacha pripoveduje, da že tri desetletja dela z brezdomci in česa takega do zdaj še ni videla, ko je obiskala zatočišče brezdomcev, ki so pekli podgane nad ognjem ali pa jih kuhali v vodi. Ti brezdomci so prepuščeni sami sebi in so lahka tarča za izkoriščanje. Eden izmed njih je povedal, da so mu za raztovarjanje blaga plačali v steklenicah izredno močnega razkužila.

Po besedah Swaina je alkoholizem zahteval številna življenja in dogajajo se kraje razkužila za roke v bolnišnicah. To vsebuje 70 odstotkov alkohola in če ga ne razredčiš z dovolj vode, je lahko usodno. To leto so zaradi tega umrli štirje ljudje.

Rešitev je vrnitev v domovino
Richard Blakeway, ki v mestni upravi skrbi za stanovanja, je z grozo sprejel poročila o revščini brezdomcev iz Vzhodne Evrope, a sam vidi le dve rešitvi - zaposlitev ali vrnitev v domovino. Thames Reach je v sodelovanju s poljskimi dobrodelnimi organizacijami in ob podpori vlade pripravil projekt, v okviru katerega se lahko brezdomci vrnejo domov.

Denar iz projekta je namenjen razstrupitvi brezdomcev, združitvi s svojci in pripravi na delo v domovini. Eden izmed prostovoljcev v projetku je 40-letni Vladimir Lipsky, ki je iz Poljske prišel leta 2005 in zdaj živi pod nadvozom v Vzhodnem Londonu, kjer vedno spi z enim odprtim očesom, da se lahko izmika kamenju, ki ga vanj mečejo tamkajšnji otroci.

"Ti otroci nas napadajo brez razloga. Ni denarjja. Ni življenja. Kaj sem jim storil?" se sprašuje Lipsky, ki se bo priključil okoli 400 sotrpinom, ki so se v zadnjem letu in pol odločili za vrnitev nazaj med domače.