Sirski uporniki so pestra mešanica različnih skupin, ki vsaka zastopa svoje ineterese v boju proti vladnim silam. Foto: Reuters
Sirski uporniki so pestra mešanica različnih skupin, ki vsaka zastopa svoje ineterese v boju proti vladnim silam. Foto: Reuters
Inšpektorji ZN-a v Siriji
Inšpektorji Združenih narodov so ob svojem prvem obisku ugotovili, da je bil 21. avgusta uporabljen plin sarin. Foto: EPA

"Nacionalna koalicija in predlagana vlada pod vodstvom Ahmada Tomeha nas ne predstavlja, niti je ne priznavamo," so v izjavi za javnost sporočile najvplivnejše islamistične uporniške skupine v Siriji. Med njimi so tako članice Svobodne sirske vojske kot bolj radikalni islamisti.

Nacionalno zavezništvo velja za ključno opozicijsko zavezništvo, ki se bori proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Pod izjavo so se med drugim podpisali skupina Liva Al Tavhid, džihadistična Fronta Al Nusra, skrajna skupina Ahrar Al Šam in skupina 19. divizija, ki se je nedavno pridružila Svodobni sirski vojski. Vse omenjene skupine so pozvale k uveljavitvi islamskega prava.

"Te sile pozivajo vse vojaške in civilne skupine, naj se združijo v jasnem islamskem kontekstu, ki temelji na šeriatskem pravu kot edinem viru zakonodaje," so zapisali. Pozvali so še k "enotnosti" in "zavračanju delitve", pri čemer bi po njihovem prepričanju moral biti "interes naroda nad interesom vsake skupine".

Nadaljevanje preiskav
Inšpektorji Združenih narodov pod vodstvom Akeja Sellströma, ki preučujejo obtožbe o uporabi kemičnega orožja v sirski vojni, so znova prispeli v Sirijo.

Skupina šestih inšpektorjev je prispela na letališče v libanonski prestolnici Bejrut, od tam pa so se v konvoju vozil odpravili v Damask.

Tokrat naj bi poleg napada, ki se je zgodil 21. avgusta, preučili še druge incidente, kjer je bilo domnevno uporabljeno kemično orožje, med njimi marčevski napad na Khan Al Asal v bližini Alepa. "Preiskati je treba 13 ali 14 obtožb," je povedal vodja inšpektorjev, švedski znanstvenik Ake Sellström, in dodal, da bi lahko končno poročilo izdelali do konca oktobra.

Strokovnjaki pod vodstvom Sellströma so obtožbe o uporabi kemičnega orožja v napadu na obrobju Damaska 21. avgusta preučevali že na začetku septembra, v poročilu pa so zapisali, da je bil v napadu uporabljen plin sarin, a krivde niso pripisali nobeni strani. Inšpektorska ekipa je takrat poudarila tudi, da gre le za delno poročilo, saj je obtožb o uporabi kemičnega orožja, ki se nanašajo na obe strani, več.

Iskanje soglasja o resoluciji
Rusija in ZDA sta v začetku septembra dosegli dogovor, kjer sta se dogovorili, da mora Sirija, če se želi izogniti vojaškemu posredovanju, mednarodni skupnosti v nadzor predati svoje kemično orožje, ki bi ga nato do sredine prihodnjega leta uničili.

V Združenih narodih pa trenutno potekajo diplomatska prizadevanja, da bi se (predvsem) stalne članice Varnostnega sveta dogovorile o besedilu resolucije, kjer bi ubesedili zahteve do Sirije, ki je že napovedala sodelovanje pri rusko-ameriškem načrtu.