IS čedalje bolj širi svoje delovanje v nemirno Libijo. Foto: AP
IS čedalje bolj širi svoje delovanje v nemirno Libijo. Foto: AP


Gre za zadnje grozodejstvo IS-a v nemirni Libiji, kamor je iz Sirije in Iraka aktivneje razširila svoje delovanje v začetku letošnjega leta, ko je skupina obglavila 21 egiptovskih Koptov, ki so v Libiji delali kot sezonski delavci.

Na posnetku skrajneži kristjane označijo za "križarje", ki so si zadali pobiti muslimane, hkrati pa je prikazanih okoli 15 mož, obglavljenih na plaži, drugo, podobno veliko skupino, pa sredi pustinje pobijejo s streli v glavo.

Obe skupini označijo za "častilce križa sovražne etiopske cerkve". "Muslimanska kri, prelita pod rokami vaše veroizpovedi, ni poceni. Narodu križa: Spet smo nazaj," pove v kamero v črno oblečen s pištolo oboroženi moški, ki stoji za žrtvami.

Posnetek se sklene z opozorilom, da kristjani ne bodo varni, dokler ne sprejmejo islama ali pa plačajo denar za zaščito.

Nova tarča: Libija
Pripadniki IS-a so letos izvedli že vrsto napadov na tujce v Libiji, ki je od vojaškega posredovanja Zahoda in strmoglavljenja Moamerja Gadafija leta 2011 naglo zdrvela v kaotični prepad.
Konec januarja je IS izvedla napad na hotel Corinthia v Tripolisu, februarja pa obglavila egiptovske Kopte. Prav usmrtitev Egipčanov je spodbudila egiptovskega predsednika Abdela Fataha Al Sisija, da je še isti mesec zaukazal zračne napade na cilje IS-a v Libiji.

IS nadzira večje dele Iraka in Sirije, njen cilj pa je na novo zarisati zemljevid Bližnjega vzhoda. Koliko borcev ima v z nafto bogati Libiji, ni jasno, egiptovske varnostne službe pa ocenjujejo, da se je na tisoče skrajnežev, ki jim je ideologija IS-a blizu, s Sinaja v Libijo preselila leta 2013 po vojaškem strmoglavljenju egiptovskega predsednika Mohameda Mursija iz Muslimanske bratovščine.

ZDA izvedle nove napade na cilje IS-a
ZDA pa so s svojimi koalicijskimi partnerji medtem v 24 urah izvedle 13 zračnih napadov na cilje IS-a v Siriji in Iraku. 12 od teh napadov je bilo izvedenih v Iraku, eno pa nedaleč od sirskega mesta Al Hasakah.