Pujso Pepo radi gledajo tudi otroci v Sloveniji. Foto: Youtube
Pujso Pepo radi gledajo tudi otroci v Sloveniji. Foto: Youtube
V Avstraliji se za muslimane izreka 2,2 odstotka prebivalstva. Foto: Reuters

Avstralski nacionalni svet imamov (ANIC) starše tako spodbuja, da zberejo sredstva za risanke in TV-oddaje, ki bi podpirale islamske vrednote. Kot muslimansko alternativo Pujse Pepe predlagajo "halal risanko" Barakah Hills, poroča BBC.

Pujsa Pepa je priljubljena risanka za otroke, ki jo predvajajo v 180 državah, vključno s Slovenijo. Produkcijska družba One4Kids, ki ustvarja otroške oddaje z islamsko tematiko, si želi zbrati 20.000 avstralskih dolarjev (14.000 evrov), da bi lahko začela produkcijo Barakah Hills. "Glavni cilj risanke je pokazati otrokom, kako je biti dejaven musliman, pa tudi dober državljan v lastni skupnosti," so sporočili iz družbe.

Pozivi za donacije
Družba s sedežem v Sydneyju ustvarja vrsto risank, ki se osredotočajo na molitve, zgodbe o prerokih, ramadanu in učenju arabščine. Vodja ANIC-a, šejk Shady Alsuleiman, je v videu, objavljenem na njegovi strani na Facebooku, muslimane pozval, naj donirajo družbi One4Kids.
"Danes, v tej moderni dobi, so naši otroci zakopani in preplavljeni z najrazličnejšimi risankami in naša dolžnost je, da jim ne preprečimo gledanja televizije, ampak jim damo alternativo," je dejal.

Producent družbe One4Kids Subhi Alshaik pa je za BBC povedal, da ima rad Pujso Pepo, a da so v njej "očitno sporočila, ki spreminjajo otroke v smrkavce". "Kot številni ljudje - muslimani, nemuslimani, ljubitelji pujsov, sovražniki pujsov - sem tudi jaz oboževalec Pujse Pepe ... Ampak zdelo se nam je, da bi morda morali posneti alternativo Pujsi Pepi, ki bi govorila o našem vsakdanu. Zakaj ne bi imeli risanke, ki je podobna Pujsi Pepi?"

V Avstraliji se sicer za pripadnike Islama izreka 2,2 odstotka prebivalcev, za kristjane pa 61,1 odstotka.