Protestniki trdijo, da nimajo nič proti muslimanom, da pa morajo slediti avstralskim zakonom. Foto: EPA
Protestniki trdijo, da nimajo nič proti muslimanom, da pa morajo slediti avstralskim zakonom. Foto: EPA
Ostre besede Foto: EPA
Pisana druščina protiislamskih protestnikov Foto: EPA

Skupina Reclaim Australia (Zahtevajmo nazaj Avstralijo), ki je organizirala proteste v 16 avstralskih mestih, je protestirala proti šeriatskemu pravu, halalu in islamizaciji. Shodov se je udeležilo več tisoč ljudi. Protidemonstracije je v znak nasprotovanja priredila levičarska skupina, imenovana No Room for Racism (Ni prostora za rasizem). Do najhujših spopadov je prišlo na trgu Federation Sqaure v Melbournu, pri čemer so bili štiri osebe poškodovane, tri pa aretirane.

Da bi pomagali obvladovati položaj, so mobilizirali več kot sto policistov. Skupini Reclaim Australia njeni nasprotniki očitajo, da gre za rasistično organizacijo, medtem ko organizator protestov John Oliver trdi, da skupina zgolj skrbi za interese navadnih Avstralcev. "Vem, da so svojo udeležbo na protestih v Sydneyju in Melbournu že napovedali nekateri muslimani, ker vidijo, kaj se dogaja in jim to ni všeč," je za ABC povedal Oliver.

Neki drug protestnik, John Bolton, je dejal, da skupina Reclaim Australia nasprotuje ekstremizmu, ne pa tudi muslimanom v širši skupnosti. "Nisem proti povsem običajnim Avstralcem, ki so po naključju muslimani, ki sledijo svoji veroizpovedi – oni ne potrebujejo dovoljenja kogar koli, če se le držijo avstralskega civilnega in kazenskega prava in se želijo ravnati po naši ustavi," je dodal Bolton.

Podpora s širjenjem teorij zarote?
Organizatorka protirasističnih protestov, Mel Gregson, meni, da Reclaim Australia pridobiva podporo s širjenjem "teorij zarote", pa tudi z "zapletanjem dobrih muslimanskih ljudi v politična gibanja majcene manjšine", pri čemer je imela v mislih skrajneže, ki so se pridružili Islamski državi.

Gregsonova je ob tem dodala, da se je skupina No Room for Racism odločila prirediti svoj shod na Federation Squaru, da bi neposredno izrazila svoje nasprotovanje sporočilu, ki ga je posvojila Reclaim Australia. "Ni v našem interesu prirediti zborovanja nekje drugje in nagovarjati ljudi, ki se že zdaj strinjajo, da je rasizem slaba stvar – velika večina Avstralcev se strinja z nami," razlaga. "Kar skušamo povedati, je, da je nevarno dopuščati sovražni govor na ulicah Melbourna."

Napetosti med Avstralci in v Avstraliji živečimi muslimani se sicer v zadnji polovici leta občutno krepijo. Avstralska policija je septembra izvedla vrsto protiterorističnih racij. Islamska skupnost je še posebej na udaru po decembrski krvavi drami s talci, za katero je stal v Iranu rojen musliman.

Po nedavni raziskavi Univerze v Queenslandu kar 75 odstotkov avstralskih muslimanov meni, da so protiteroristični zakoni po krivici uperjeni proti njim. Protiteroristične zakone so še močno zaostrili, potem ko je septembra lani 18-letnik, domnevno podpornik Islamske države, zabodel dva policista v Melbournu. Fanta so v policijski akciji ubili.