Islandija je bila pri pregonu bančnikov banke Kaupthing izredno dosledna. Foto: AP
Islandija je bila pri pregonu bančnikov banke Kaupthing izredno dosledna. Foto: AP
Redko kdo se je tako jasno in glasno uprl skorumpiranemu bančnemu sistemu kot Islandci. Foto: AP

Kaupthing, kjer je bila deveterica zaposlena, je bila večja mednarodna banka s sedežem v Reykjaviku. Vrsto let je širila svoje lovke v tujino, a nazadnje leta 2008 zaradi hudih dolgov doživela zlom. Še istega leta jo je prevzela država, vse domače delovanje pa je prevzela nova banka, danes znana pod imenom Arion Banki.

Sojenje se je začelo aprila lani, dva meseca pozneje pa je okrožni svet v Reykjaviku odločil, da je sedem od devetih obtožencev krivih, dva pa oprostil. A vrhovno sodišče je prejšnji teden obe oprostitvi razveljavil ter razsodil, da sta kriva tudi nekdanja predstavnica za kredite Björk Thorarinsdottir in nekdanjega izvršnega direktorja luksemburške izpostave Kaupthinga Magnusa Gudhmundssona, poroča Iceland Monitor.

Med šestimi obtoženci, ki so bili lani obsojeni na zaporne kazni, je bil tudi eden izmed nekdanjih direktorjev banke, njen nekdanji upravitelj posojil, predsednik upravnega odbora, direktor nepremičninskega kupčevanja in dva nekdanja izvršna člana za trgovanje z nepremičninami. Šesterica je bila zaradi prestopkov, povezanih z zavajanjem pri financiranju, obsojena na kazni med letom dni zapora do več kot štirih let.

Thorarinsdottirjeva in Gudhmundsson sta jo odnesla brez zaporne kazni.

Islandija za zgled
Še en nekdanji direktor banke, Hreidhar Mar Sigurdhsson, ki je bil lani obsojen na pet let in pol zapora, je bil eden izmed bankirjev, obtoženih, da je prikrival dejstvo, da je katarski vlagatelj kupil delež podjetja, pri čemer mu je denar nezakonito posodila banka Kaupthing.

Nekaj tednov pred zlomom banke so iz Kaupthinga sporočili, da je šejk Mohammed Bin Khalifa Bin Hamad Al Thani med finančno krizo leta 2008 kupil 5,1-odstotni delež banke, kar je skušala banka prikazati kot znak dobrega poslovanja.

S tem, ko je Islandija dopustila, da se bankirji preganjajo kot zločinci, je državica po finančni krizi ubrala popolnoma drugačno strategijo kot preostala Evropa in ZDA, kjer so banke sicer oglobili, tisti, ki so te banke vodili, pa so jo odnesli nekaznovani.