Prizor z množičnega protesta proti zakonu, ki bi omogočil istospolne poroke in posvojitve otrok istospolnim parom, ko je bilo na ulicah več sto tisoč ljudi. Foto: EPA
Prizor z množičnega protesta proti zakonu, ki bi omogočil istospolne poroke in posvojitve otrok istospolnim parom, ko je bilo na ulicah več sto tisoč ljudi. Foto: EPA

Da bi zgornji dom parlamenta predlog zakona zavrnil, je sicer malo verjetno. Tudi v tem organu je potrditev tako skoraj zagotovljena, a najverjetneje z manjšo večino kot v spodnjem domu parlamenta. Vladajoči socialisti tam namreč nimajo lastne večine in morajo računati na podporo drugih levih strank.

Predlog zakona je predstavila ministrica za pravosodje Christian Taubira. Senatorji naj bi o njem razpravljali do 12. ali 13. aprila in potem o njem glasovali.

Novi protesti proti
Nasprotniki zakona, ki so zadnje mesece množično protestirali, so se danes spet odločili podati na ulice z namenom, da bi senatorje odvrnili od potrditve zakona. Po zborovanjih naj bi sledile katoliške molitve.

Predlogu zakona nasprotujeta predvsem Katoliška cerkev in konservativna opozicija. 24. marca je na ulicah Pariza proti istospolnim porokam in posvojitvam protestiralo več sto tisoč ljudi, organizatorji so omenjali celo številko 1,4 milijona. Že pred tem je po državi potekalo več zborovanj, nova pa se napovedujejo za soboto.

Poroke da, posvojitve ne
Sodeč po javnomnenjskih raziskavah, velik del francoskih prebivalcev podpira istospolne poroke, drugače pa je s posvojitvami. Glede na danes objavljeno raziskavo družbe CSA istospolne poroke podpira 53 odstotkov ljudi v Franciji, 56 odstotkov pa jih nasprotuje, da bi istospolni pari posvojili otroke.