Velika zmaga za novozelandske zagovornike istospolnih porok. Foto: Reuters
Velika zmaga za novozelandske zagovornike istospolnih porok. Foto: Reuters

Parlament je zakon, ki bo istospolnim partnerjem omogočil, da stopijo pred matičarja, potrdil s 77 glasovi. Proti je bilo 44 poslancev.

"S tem sporočamo, da ta življenja štejejo, da je naša družba dovolj velika za nas," je ob glasovanju poudaril istospolno usmerjeni poslanec Kevin Hague.

Pobudnica zakona Louisa Wall pa je izrazila upanje, da bo poteza odprla pot za reforme tudi v drugih državah regije. "Zakonodaja je doslej homoseksualce na Novi Zelandiji obravnavala kot manj enakopravne državljane. Ta zakon bo zagotovil, da država ne bo diskriminirala nobenega državljana," je še dejala.

Do zdaj omogočali civilno zvezo
Nova Zelandija bo v skladu s podatki nevladne organizacije Human Rights Watch postala trinajsta država na svetu, ki dovoljuje poroke istospolnih partnerjev.

Država je sicer od leta 2005 homoseksualnim parom omogočala sklenitev civilne zveze, s katero so že pridobili določene pravice. Novi zakon pa jim bo med drugim omogočil tudi posvojitve otrok. Zakon bo začel veljati avgusta.

Nasprotniki zakona so med drugim predlagali, da se pred glasovanjem v parlamentu izvede referendum, v katerem bi ugotavljali, ali novozelandska družba resnično podpira takšno zakonodajo. Vodja stranke Naprej Nova Zelandija Winston Peters je izrazil mnenje, da je kampanjo vodila "majhna, a glasna" manjšina, tisti, ki se s predlogom zakona niso strinjali, pa so bili takoj označeni kot nazadnjaški.