Priljubljena oddaja, ki je bila za oglasno desko mafijcev. Foto:
Priljubljena oddaja, ki je bila za oglasno desko mafijcev. Foto:

Aretirani zločinci so bili tako lahko na tekočem z vsemi mafijskimi posli prek SMS-sporočil, ki so jih njihovi sodelavci pošiljali na oddajo Quelli Che il Calcio, poroča britanski The Guardian.
Sporočila so se nato pomešana med nedolžnimi sporočili podporniki italijanskih nogometnih moštev vrtela na dnu zaslona. Sodnik Enzo Macri je za mafijsko TV-komunikacijo izvedel, potem ko je prestregel pismo zaprtemu šefu, naj gleda oddajo.
"Vse je OK – Paolo," je pisalo v enem izmed sporočil. Zaprti mafijci imajo zaradi strogega italijanskega zaporniškega režima zelo malo stikov z zunanjim svetom, pa še ti so strogo nadzorovani.

Sporočila v žepe otrok
A ob tem, ko skušajo oblasti v zaporih čim bolj omejiti predajo sporočil med zaporniki in zunanjim svetom, pa mafijci izumljajo vedno nove načine, da prelisičijo paznike. Leta 1998 so preiskovalci v Palermu odkrili, da so prisrčni pozdravi, ki so jih mafijski šefi pošiljali družinskim članom, v resnici šifrirani ukazi za odstrel sovražnikov v vojni za ozemlje.
Zapornike, ki so se lahko srečali s svojimi družinami, so ujeli tudi pri tem, ko so med objemanjem polnili žepe svojih otrok s sporočilci. Kalabrijska mafija 'Ndrangheta je šla celo tako daleč, da je kupila radijsko postajo, na kateri je potem predvajala pesmi, ki so imele že prej dogovorjen pomen za njihove člane.
Senator: Krivi so pazniki
Italijanski senator Carlo Vizzini zdaj hoče vedeti, zakaj so mafijskim zapornikom pustili gledati Quelli Che il Calcio (Tisti, ki igrajo nogomet). "Ne razumem, kako lahko ljudje, zaprti pod takimi okoliščinami, gledajo oddaje, v katerih sodeluje TV-občinstvo," je dejal.
Simona Ventura, voditeljica oddaje, se zagovarja, da producenti niso vedeli za mafijsko ukano in da bodo nemudoma nehali predvajati sporočila. "Oddaja je imela vedno vsesplošni čar, od mladih in diplomirancev do starejših, zdaj pa odkrijem, da tudi med mafijskimi šefi in njihovimi družinami," je skrušeno dejala Ventura.