Po podatkih ZN-a je od začetka leta v Italijo po morju prispelo 83.650 prebežnikov. Foto: Reuters
Po podatkih ZN-a je od začetka leta v Italijo po morju prispelo 83.650 prebežnikov. Foto: Reuters
Prebežniki na morju
V Sredozemskem morju je umrlo že na tisoče ljudi, ki v Evropo ne morejo priti drugače kot po t. i. nereguliranih prebežniških poteh. Foto: Reuters

Italijanski notranji minister Marco Minniti je pred srečanjem dejal, da Italija ne more biti več edina država, ki sprejema rešene prebežnike iz Sredozemskega morja.

V sredo je Rim zagrozil, da bo zavračal tuje ladje z rešenimi prebežniki, dokler države Evropske unije ne bodo pristale na njegove zahteve. Prepoved bi veljala za tuje ladje, ki delujejo v okviru evropske agencije za zunanje meje Frontex in pomorske operacije EU Sophia, pa tudi ladje nevladnih organizacij.

"Če so edina pristanišča, kamor pripeljejo prosilce za azil, italijanska, potem nekaj ni prav. To je osnovni problem zadeve," je dejal Minniti za italijanski časnik Il Messaggero. "Sem proevropski in bom zelo ponosen, ko bo šla vsaj ena ladja namesto v Italijo v kakšno drugo evropsko državo. To ne bi rešilo težav Italije, ampak bi bil izjemen signal," je dodal.

Minniti: Nujnost stabilizacije Libije
Minniti je poudaril tudi nujnost stabilizacije Libije in varovanja njenih meja, saj "97 odstotkov" prebežnikov, ki prečkajo Sredozemsko morje, začne pot pred obalo Libije.

Minniti se bo predvidoma ob 20. uri v Parizu sestal s francoskim in nemškim kolegom, Gerardom Collombom in Thomasom de Maizierom, ter evropskim komisarjem za migracije Dimitrisom Avramopulosom. Razpravljali naj bi o usklajenem pristopu glede pomoči Italiji pri spopadanju z velikim številom prebežnikov.

ZN je v soboto opozoril, da potrebuje Italija večjo mednarodno podporo pri sprejemanju velikega števila prebežnikov. Po podatkih svetovne organizacije je od začetka leta v Italijo po morju prispelo 83.650 prebežnikov, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Poleti pričakujejo še dodatno povečanje števila prihodov.