Prvih 40 žrtev bodo pokopali danes. Foto: Reuters
Prvih 40 žrtev bodo pokopali danes. Foto: Reuters
Italijanski predsednik Sergio Mattarella med obhodom opustošenega Amatriceja. Foto: Reuters
Dan žalovanja v Italiji

V Italiji so se z državnimi častmi poslovili od umrlih v srednem rušilnem potresu. V katedrali v kraju Ascoli Piceno je potekala žalna slovesnost za 35 od 49 žrtev iz italijanske dežele Marke, ki sta se je udeležila tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella in premier Matteo Renzi.

Mattarella se je pred tem na kratko ustavil v kraju Amatrice, ki ga je potres najbolj prizadel in kjer je pod ruševinami umrlo 230 ljudi, in se poklonil izjemnemu trudu več kot 4.000 reševalcev in prostovoljcev. Bil je vidno pretresen, ko si je ogledoval porušene hiše na robu območja, ki so ga reševalci ogradili v bojazni pred novimi zrušenji.

V Amatriceju naj bi žalno slovesnost pripravili v torek.

V potresu je po najnovejših podatkih italijanske civilne zaščite umrlo 290 ljudi, okoli 400 jih je bilo ranjenih, od tega so številni še v kritičnem stanju.

V Amatriceju še vedno pogrešajo 15 ljudi
Reševalci še vedno iščejo morebitne preživele, a je upanja, da bi jih našli, vse manj. Iz ruševin so doslej rešili 238 ljudi, njihovo delo pa otežujejo popotresni sunki.

Potem ko v deželi Marke ni več poročil o pogrešanih, se iskanje osredotoča predvsem na gorsko mestece Amatrice, priljubljeno tudi med turisti. Tam pogrešajo še okoli 15 ljudi, med žrtvami potresa pa je tudi več tujih državljanov.
Župan Amatriceja Sergio Pirozzi pravi, da bi bil pravi čudež, če bi tri dni po potresu še našli koga živega, da pa bodo reševalci še naprej iskali, dokler ne najdejo vseh trupel. Ob tem se je župan še zahvalil prostovoljcem, ki so s svojim nesebičnim delom po njegovih besedah rešili na stotine življenj.

Javna radiotelevizija Rai je v znak spoštovanja prekinila vsakršno oglaševanje na svojih radijskih in televizijskih programih.

Dan žalovanja v Italiji