Moamer Gadafi si je med zaveznike prišteval tudi Italijo. Foto: Reuters
Moamer Gadafi si je med zaveznike prišteval tudi Italijo. Foto: Reuters

Policija je med drugim zasegla dobrega 1,2 odstotka delnic največje italijanske banke Unicredit, vrednega okoli 600 milijonov evrov, in slabih 0,6 odstotka delnic v največji italijanski naftni družbi Eni. Eni je sicer največja tuja naftna družba v Libiji.

Poleg tega je policija zasegla še okoli 40 milijonov evrov vreden lastniški delež v orožarski družbi Finmeccanica, 53 milijonov evrov vreden delež v Fiatu in Fiatu Industrialu ter delež v nogometnem klubu Juventus.

Gadafijevi družini so zasegli tudi apartma v enem najbolj luksuznih predelov Rima in okoli 150 hektarjev gozdov na otoku Pantelleria, ki leži približno na polovici poti med Sicilijo in Tunizijo in kjer naj bi Gadafi zgradil počitniško naselje.

Menjava strani
Mednarodno kazensko sodišče v Haagu od Libije zahteva izročitev Gadafijevega sina Saifa Al Islama, ki ga obtožujejo zločinov proti človečnosti.
Italija, nekdanja libijska kolonizatorka, je bila Gadafijeva najtesnejša evropska zaveznica, pokojni libijski voditelj pa je večkrat obiskal Rim.
Toda pod pritiskom ZDA je administracija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija aprila lani kmalu po začetku Natovega obstreljevanja Libije nenadoma zamenjala strani in v Libiji zamrznila za več milijard evrov premoženja nekdanjega Gadafijevega režima v nekaterih največjih italijanskih bankah in podjetjih, ki pa ga je po oblikovanju nove vlade v državi že odmrznila.