Berlusconi zaradi spolnega škandala (oz. škandalov) ne namerava odstopiti. Foto: Reuters
Berlusconi zaradi spolnega škandala (oz. škandalov) ne namerava odstopiti. Foto: Reuters
Ruby
Ruby naj bi s premierjem spala še kot 17-letnica. Foto: EPA

Vatikan se je oglasil, da bi morali biti državniki moralni zgled državljanom, častnik Corriere della Serra pa je objavil javnomnenjsko raziskavo, ki kaže, da 49 odstotkov vprašanih meni, da bi moral italijanski premier po najnovejšem spolnem škandalu, v katerega je vpletena mlada maroška starleta, odstopiti. S tem se ne strinja 45 odstotkov vprašanih.

Podporo Berlusconiji je izrazil tudi pornozvezdnik Rocco Siffredi, ki je v italijanskih pogovornih oddajah – na televizijskih postajah, ki so v rokah premierja – poln hvale na račun Berlusconija. "Italijani – in ne le tisti iz delavskega razreda – so ponosni na nekoga kot je Berlusconi, ki ima pri 74. letih rad seks in uživa dobro spolno življenje," pravi Siffredi.

Italijanski premier vztraja, da so obtožbe proti njemu politično motivirane, in da ne bo odstopil.

Odnosi s premeirjem iz hvaležnosti
Milansko tožilstvo preiskuje sume, da je premier plačal za spolni odnos z danes 18-letno trebušno plesalko Karimo El Mahroug, imenovano Ruby, ki naj bi na njegovih zabavah nastopala s šele 17 leti in naj bi ji Berlusconi plačal za spolni odnos. V Italiji obiskovanje prostitutk ni kaznivo dejanje, tistim, ki imajo spolne odnose s prostitutkami, mlajšimi od 18 let, pa grozi zaporna kazen.

Berlusconijeve težave so postale zelo resne, ko je ženska, osumljena prostitucije, priznala, da je imela spolne odnose s premierjem. Maria Esther Garcia Polanco je zanikala, da je za svoje spolne usluge prejela denar, bila naj bi mu le hvaležna, da je plačal stroške zdravljenaj njene petletne hčerke. Potem, ko je Berlusconi zavrnil zaslišanje, bo sodišče v Milanu zahtevalo, da se na sojenju pojavi brez predhodnega zaslišanja.

Italijani vednno bolj razočarani nad politiko
Medtem ko priljubljenost premiera zaradi škandala pada, pa podpora njegovi stranki Ljudstvo svobode v primerjavi z decembrom ostaja skoraj nespremenjena. Še vedno jo podpira okoli 30 odstotkov volivcev. Najnovejša raziskava je še pokazala, da je vedno več Italijanov razočaranih nad politiko ter da število neodločenih in tistih, ki pravijo, da se volitev ne bodo udeležili, raste.