Berlusconi se je zaradi domnevnega zapleta z mladoletno prostitutko znašel v nemilosti italijanske javnosti, pa čeprav zagotavlja, da ni storil nič nezakonitega. Foto: EPA
Berlusconi se je zaradi domnevnega zapleta z mladoletno prostitutko znašel v nemilosti italijanske javnosti, pa čeprav zagotavlja, da ni storil nič nezakonitega. Foto: EPA
Ruby
Ruby, ki je že stara 18 let, so aretirali maja lani zaradi kraje. Za njeno izpustitev iz zapora je posredoval Berlusconi osebno, zato je premier osumljen zlorabe položaja, njegov položaj pa še dodatno otežuje sum, da je imel z mladoletno prostitutko na zabavi v svoji vili tudi spolne odnose. Foto: EPA

Predsednik Giorgio Napolitano se je v posebni izjavi za javnost zavzel, naj Berlusconi čim prej pojasni podrobnosti primera "Ruby", kot so ga poimenovali italijanski mediji in ki je tako zelo razburil italijansko javnost. Spomnimo, da se je italijanski premier znašel pod plazom kritik zaradi govoric, da naj bi se zabaval z mladoletno maroško prostitutko Ruby (s pravim imenom Karima El Mahroug), ki naj bi se redno udeleževala zloglasnih zabav v premierjevi vili.

Berlusconi je že v nedeljskem televizijskem nagovoru zatrdil, da ženski še nikdar ni plačal za spolne odnose, saj bi bilo to zanj ponižujoče, zanikal pa je tudi govorice, da naj bi v njegovi vili potekale razuzdane zabave.

Milansko tožilstvo nad premierjeve nepremičnine
Milansko tožilstvo je v okviru preiskave o prostituciji v Berlusconijevih vilah vložilo zahtevo za preiskavo njegovih nepremičnin, saj naj bi v njegovem stanovanjskem kompleksu v Milanu prostitutke živele brezplačno, med njimi pa naj bi bila tudi takrat še 17-letna Ruby.

Maročanka je potrdila, da ji je Berlusconi dal 7.000 evrov, a ne za spolne usluge, pač pa, da bi ji pomagal. Prostitucija v Italiji ni kazniva, kaznivo pa je izrabljanje ali podpiranje prostitucije z mladoletnimi.

Cerkev zgrožena nad govoricami
Afera je močno razburila tudi Cerkev. "Že zgolj misel, da je človek, ki je na čelu državnih institucij, lahko vpleten v afere s prostitutkami oz. mladoletnimi prostitutkami, kar je še huje, je šokantna," so zapisali v dnevniku L'Avvenire, ki velja za glasilo italijanske škofovske konference.

Italijanska opozicija je naredila še korak dlje in od Berlusconija zahteva odstop. "Parlament bi moral čim prej glasovati o nezaupnici premierju in njegovi vladi, saj Berlusconi ne bi smel niti minute več voditi Italije. Zaradi Berlusconija se Italiji smeji ves svet," je povedal predsednik opozicijske stranke Italija vrednost Antonio di Pietro.

Koalicijski ministri v bram Berlusconiju
Po drugi strani pa Berlusconiju solidarnost izrekajo njegovi ministri, ki se zavzemajo za stabilnost vlade. Zunanji minister Franco Frattini je obtožbe proti Berlusconiju označil za medijsko manipulacijo, ki ne bi smela vplivati na italijansko politiko. Na Berlusconijevo stran je stopil tudi minister za gospodarstvo Giulio Tremonti, ki je zavrnil vse namige, da naj bi Berlusconi odstopil in vodenje vlade predal prav njemu. "Ponosen sem, da lahko v tujini zastopam Berlusconijevo vlado," je povedal Tremonti.

V bran Berlusconiju je stopila tudi koalicijska Severna liga. "Naša dolžnost je, da delamo naprej in da spravimo skozi parlament pomembne reforme, ki jih potrebuje država," je povedal njen predstavnik Roberto Calderoli.

Odstop Berlusconija ni izključen
Kljub temu pa tudi v vladajoči koaliciji ni več povsem izključeno, da bi Berlusconi zaradi preiskav, povezanih s prostitusijo in spolnimi škandali, odstopil. "Bomo videli, ali bomo še imeli vse pogoje, da bomo vladali naprej. V nasprotnem primeru bo prišlo do novih volitev, s katerimi bomo zagotovili svobodo v državi," je povedal Fabrizio Cicchitto, vodja poslanske skupine Berlusconijevega Ljudstva svobode.