Svet
Rim
Podpornika Gibanja petih zvezd z maskama nekdanjih premierjev Silvia Berlusconija in Mattea Renzija. Foto: Reuters
Silvio Berlusconi
Ankete napovedujejo največ podpore desnosredinski koaliciji, katere glavni obraz je Berlusconi, a je nekdanjemu premierju zaradi utaje davkov prepovedano uradno sodelovati na volitvah. Foto: Reuters
Luigi Di Maio
Di Maio je afero znotraj stranke, v kateri člani dela dohodka niso namenili majhnim in srednje velikim podjetjem, branil z besedami, da so 7.000 podjetjem vendarle pomagali. Foto: Reuters
Matteo Renzi
Voditelj Demokratske stranke Renzi je prepričan, da je samo njegova stranka sposobna voditi Italijo. Foto: Reuters
Paolo Gentioloni
Ob morebitni zmagi levosredinske koalicije še ni jasno, ali bi premierski stolček zasedel zdajšnji premier Gentiloni (na fotografiji) ali nekdanji premier Renzi. Foto: Reuters
Silvio Berlusconi in Matteo Salvini
Berlusconijeva Naprej, Italija! in Salvinijeva Severna liga sta najmočnejši stranki v desnosredinski koaliciji. Foto: Reuters

Dodaj v

Na italijanskih volitvah pričakovan troboj zavezništev Berlusconija, Renzija in Di Maia

Gibanje petih zvezd ni pripravljeno sodelovati v koaliciji
13. februar 2018 ob 21:41,
zadnji poseg: 13. februar 2018 ob 21:57
Rim - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Tri tedne pred italijanskimi parlamentarnimi volitvami ankete med strankami na prvo mesto uvrščajo Gibanje petih zvezd, med zavezništvi pa najbolje kaže desnosredinski koaliciji Silvia Berlusconija, ki na volitvah ne sme kandidirati.

Prihajajoče volitve v tretjem največjem gospodarstvu v EU-ju bodo vplivale tudi na prihodnost Unije, saj je tudi v Italiji v porastu evroskepticizem, ki ga zagovarjata priljubljeni stranki Gibanje petih zvezd in desna Severna liga. Za večino v 630-članskem parlamentu morajo stranke doseči 40-odstotni volilni prag, kar po podatkih javnomnenjskih anket ne bo uspelo nobeni stranki, ki bodo tako prisiljene v oblikovanje koalicij.

Zaradi nujnosti sklepanja koalicij je za novo italijansko vodstvo pomembnejša podpora zavezništvom kot posameznim strankam. Desnosredinska koalicija pod vodstvom Berlusconija naj bi prejela 37 odstotkov podpore, levosredinska koalicija pod vodstvom nekdanjega premierja Mattea Renzija pa 27 odstotkov. Gibanje petih zvezd, ki nasprotuje sklepanju zavezništev z drugimi strankami, naj bi prejelo 28 odstotkov podpore, poroča Financial Times.

Marčevske volitve bo zaznamoval tudi nov volilni sistem, saj bodo Italijani prvič po letu 2001 poleg stranke na volitvah neposredno izbirali tudi kandidata iz svojega volilnega okrožja, poroča Politico. 37 odstotkov parlamenta bo tako izvoljenega na lokalni ravni, preostalih 63 odstotkov sedežev pa bo proporcionalno razdeljenih med strankami. Nov volilni sistem Rosatellum, poimenovan po predlagatelju Ettoreju Rosatu, je stranke prisilil v "mikrokampanje" po vsej državi, saj bodo poleg medijskih strankarskih kampanj morali volivce prepričati tudi s svojimi okrožnimi kandidati.

Gibanje petih zvezd prvak med strankami
Javnomnenjske ankete z 28-odstotno podporo v vlogo favorita med strankami postavljajo Gibanje petih zvezd, vendar gibanje po poročanju Euronewsa trdi, da s strankami zaradi moralne odgovornosti do svojih volivcev ne bo sklepalo partnerskih vezi, s čimer se je predvidoma umaknilo od oblikovanja vlade.

Demokratska stranka (PD) Renzija in sedanjega premierja Paola Gentilonija, ki bo kandidiral kot kandidat rimskega okrožja, ima trenutno 25- odstotno podporo, vendar med volivci izgublja podporo tudi zaradi notranjih nesoglasij. Decembra lani je skupina poslancev zaradi nesoglasij o pokojninski in delavski reformi zapustila PD in ustanovila stranko Svobodni in enakopravni (Liberi e Uguali), ki ji ankete pripisujejo okoli petodstotno podporo.

Med bolj priljubljenimi strankami sta glede na ankete s 15 odstotki znova Naprej, Italija (Forza Italia) italijanskega političnega fosila Silvia Berlusconija, ki zaradi utaje davkov iz leta 2013 na volitvah do leta 2019 ne sme sodelovati, a trdi, da bo Italijo ubranil pred populizmom. Berlusconijev zaveznik Matteo Salvini, voditelj evroskeptične in protiprebežniške Severne lige, naj bi dobil med 13 in 14 odstotkov. Slab mesec pred volitvami naj bi bila dobra tretjina volivcev še neodločenih, poroča Euronews.

Renzi: PD edini sposoben voditi Italijo
Nekdanji premier Renzi je v Rimu v pogovoru s tujimi novinarji dejal, da je njegova Demokratska stranka (PD) edina politična sila v Italiji, ki je sposobna voditi vlado. "Italiji gre danes bolje kot pred štirimi leti. Ponosen sem, da sem na čelu levosredinskega zavezništva, ki je v Italiji izpeljalo bistvene reforme," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal Renzi.

Hkrati je 44-letni nekdanji predsednik italijanske vlade posvaril pred "nestvarnimi in neodgovornimi volilnimi obljubami" desnosredinskega zavezništva. "Obstaja nevarnost, da Italija letos nazaduje," je še dejal Renzi. "Vprašanja migracij ne bi smeli politično instrumentalizirati," je opozoril Renzi in dodal, da je z omenjeno politiko rešil na tisoče ljudi. "Tudi če me je to pri volivcih stalo nekaj odstotnih točk, bi storil isto," je zagotovil. Po zaslugi sporazuma z Libijo se je tudi zmanjšal migracijski val v Italijo, je še poudaril.

Renzi je francoskega predsednika Emmanuela Macrona označil kot blagoslov za Evropo. Macron je nekdanji socialistični minister, ki je slavil po odstopu in ustanovitvi lastne sredinske stranke. Pojavljajo se ugibanja, da bi lahko ob morebitnem volilnem porazu podobno storil tudi Renzi.

Nekdanji italijanski premier je v pogovoru s tujimi novinarji poudaril, da Evropa potrebuje politike za gospodarsko rast, ne samo varčevalnih politik. "Vrnitev k Maastrichtu je sveta. Italija potrebuje postopno zmanjševanje dolga, ne takojšnje, kar pridigajo zagovorniki varčevanja, to pa vodi k izgubam in ubija gospodarstvo," je po navedbah DPA-ja še dejal Renzi.

"Premierju ni treba biti simpatičen"
Opozoril je, da ni nujno, da je predsednik vlade tudi simpatičen. "Obstajajo simpatični in manj simpatični ljudje. Ko sina peljem do šolskega avtobusa, se ne sprašujem, ali voznik pripoveduje dobre šale ali ne. Sprašujem se, ali je dober voznik. In tudi v Italiji potrebujemo dobrega voznika," je še dejal Renzi, ki je kot predsednik vlade odstopil decembra 2016 po neuspelem referendumu o ustavnih spremembah.

Poneverbe v vrstah gibanja
V Italiji medtem odmeva afera o poneverbah v vrstah populističnega Gibanja petih zvezd. Nekateri poslanci gibanja, ki si marca obetajo ponovno izvolitev, naj namreč dela svojih dohodkov ne bi namenili v sklad za podporo malim in srednje velikim podjetjem, kot to od njih zahtevajo interna pravila.

Vodstvo gibanja z nekdanjim komikom Beppejem Grillom na čelu je zdaj obljubilo, da bo zadevo temeljito preverilo in ugotovilo, kateri poslanci se niso držali internih predpisov, po katerih bi morali v omenjeni sklad prispevati precejšen del svoje poslanske plače. Kršilce naj bi čakal izbris s seznama kandidatov za prihajajoče volitve.

Domnevno naj bi v skladu umanjkalo 1,4 milijona evrov. Kot sta poročala dnevnika La Repubblica in Corriere della Sera, naj bi nekateri poslanci celo fotografirali potrdila o nakazilu denarja v sklad in fotografije kot dokaz objavili na spletni strani gibanja, a naj bi nato stornirali vplačila. Doslej naj bi odkrili že najmanj tri kršilce.

Ogorčenje javnosti je skušal ublažiti kandidat Petih zvezd za premierja, 31-letni Luigi Di Maio, ki je poudaril, da so poslanci gibanja v iztekajočem se mandatu v sklad vplačali 23,1 milijona evrov, s tem denarjem pa so pomagali 7.000 podjetjem in 14.000 delojemalcem.

"Nekaj gnilih jabolk" še ne izničuje uspeha naše edinstvene pobude, je vztrajal. Razkritje je posebej boleče, saj je gibanje utemeljeno prav na populističnih obljubah o drugačni politiki, ki ni skorumpirana in dela v dobro ljudi. Pred volitvami so pogosto izpostavljali prav omenjeno pobudo za pomoč malim in srednje velikim podjetjem.

Jaša Rajšek
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 13.02.2018 ob 22:41
Voditelj Demokratske stranke Renzi je prepričan, da je samo njegova stranka sposobna voditi Italijo.

ja, a v vedno večji uvoz ilegalnih muslimanskih migrantov iz Azije in Afrike.
FDVjevec
# 13.02.2018 ob 23:27
Renzi je dokazal, da NI sposoben voditi Italije v boljšo prihodnost. Res upam, da ne bo spet premier.

Kar se pa glavnega problema Italije tiče, tj. migracij, lahko rečem samo, da se Italija utaplja, duši, tone. Migranti so vsepovsod, to pa ima zelo zelo negativen vpliv na turizem. So nadležni, stojijo pred trgovinami, sledijo ljudem naokoli... Situacija je kritična.
Poglejte na Google maps kje sta Pontebba, pa Tolmezzo..v pravi p.m. Vseeno so migranti tudi v teh krajih. Res jih najdeš kjerkoli v Italiji, tudi v zabačenih krajih
drevo1
# 13.02.2018 ob 23:48
Glede na pismenost je Tara_S v resnici Šami.
FDVjevec
# 13.02.2018 ob 23:27
@Tara_S
Hvala za pranje možganov.
patriot1970
# 13.02.2018 ob 22:44
"Vprašanja migracij ne bi smeli politično instrumentalizirati,"je opozoril Renzi

Seveda ne!!? Rajši glavo v pesek,...in upati da bo problem sam od sebe izginil! Ni kaj,.....odločen politik, ki je sposoben reševati probleme!
Lunatix
# 13.02.2018 ob 23:00
@Tara_S:

Očitno ti je BBC všeč. ...
patriot1970
# 13.02.2018 ob 22:49
Salvini lepo pove,...kako je z migrantsko krizo,...medtem ko bi Renzi problem najrajši pometel pod preprogo!

https://www.youtube.com/watch?v=G2uqQNua
FGA
Lunatix
# 14.02.2018 ob 00:06
@Tara_S : pa še nekaj; EU ima nekaj več kot 500.000.000 prebivalstva...in ti bi jih 5.000.000 letno pripeljala? V druge dele Evrope, pa jih itak ne vleče, ker tam ni medu in mleka...in po tvoje, zakaj misliš, da se Evropa stara? Mogoče zaradi tega, ker se Evropejci zamislimo vnaprej, kako in s čim bomo nahranili svoje potomce in kaj jim bomo zapustili, ne pa da samo "štepamo" otroke po tekočem traku? Saj bi jih tudi mi imeli več, toda trenutni ekonomski sistem tega ne dopušča. Ko pa še ti navalijo gor k nam, kako misliš, da bo šele takrat ekonomski sistem zdržal. Lep primer ti je zdaj Nemčija, ki ne ve, kam z vsemi temi inžinirji...in bi jih kar nam utripa, da nam pospešijo gospodarstvo...
Mogoče, pa je vsega kriva elektrika; v Afriki je ni povsod, pa zvečer namesto, da bi gledali TV, štepajo otroke. ..
Lunatix
# 13.02.2018 ob 23:52
@Tara_S :

Obstajajo tudi drugi načini pomoči, ne pa tole načrtno preseljevanju in mešanje ras in narodov. Samo zato , da bi zadovoljili načrte določene elite. Problem je v izkoriščevalskih politikah razvitega sveta in pohlepu lokalnih voditeljev v Afriki . Afrika bi lahko čisto v redu živela, samo sistem je potrebno zamenjat, ne pa " gremo v Evropo, tam teče med in mleko po ulicah".
Ok, kje pa piše, da Evropa ne sme imeti višje povprečje starejšega prebivalstva; samo sistem bo treba spremeniti. Tu nastane pa problem, ker bodo najbogatejši morali dat več denarja v skupno malho.
Kaj misliš, da se bo zgodilo, ko bo tudi Evropa postala prenatrpana? In glede na njihovo rodnost, bi kmalu številčno prekosili domačine ( kar bo itak že s sedanjim številom priseljencev kmalu problem) in bi s pomočjo naše ljubljene demokracije, morali vsi mi živeti po njihovem načinu (njihov način, pa vidmo kam jih je pripeljal). Že sedaj vidimo, kako se demokracija izkorišča. Oni se ne bodo asimilirali nikoli ( če jih ti pripelješ par v državo se bodo, če pa jih pripelješ na tisoče, bodo naredili svoj geto...)in zaradi tega, bo neizbežna vojna, ki bo vse uničila.
Zato jim je potrebno pomagati na njihovem ozemlju, da bodo tam lahko normalno živeli in ne imeli tendenc po izseljevanju.
To je isto, kot če bi se jaz odločil, da grem živet v Gatesovo razkošno vilo, ker je tam pač fajn...nimam nič proti njim, toda oni naj bodo tam, mi pa tu.
patriot1970
# 13.02.2018 ob 22:40
...."Vprašanja migracij ne bi smeli politično instrumentalizirati,"je opozoril Renzi in dodal, da je z omenjeno politiko rešil na tisoče ljudi. "Tudi če me je to pri volivcih stalo nekaj odstotnih točk, bi storil isto," je zagotovil. Zahvaljujoč sporazumom z Libijo se je tudi zmanjšal migracijski val v Italijo, je še poudaril......

Če je že takšen človekoljub......Zakaj potem sporazum z Libijo?......,.........Lahko bi "rešil" milijone ne le tisoče ljudi!
drevo1
# 13.02.2018 ob 23:35
Renzi je francoskega predsednika Emmanuela Macrona označil kot blagoslov za Evropo.

Če je Macron blagoslov, potem se je za vprašati, v kakšnem d*eku je Evropa.
PomisliSe1x
# 13.02.2018 ob 23:26
kdorkoli ki bo pripomogel k ohranitvi Evrope

in je ne izdal globalisticnim socialnim eksperimentom menjave prebivalstva
Prudi
# 13.02.2018 ob 22:22
Berlusconijev trojček = bunga-bunga :)
Sebastjan666
# 13.02.2018 ob 22:45
Renzi je francoskega predsednika Emmanuela Macrona označil kot blagoslov za Evropo. Macron je nekdanji socialistični minister, ki je slavil po odstopu in ustanovitvi lastne sredinske stranke

Če imaš v ozadju Wall street bankirčke in njihove prostozidarske pomočnike (Attali & Co.) in medije, se da veliko narediti - to je Macron.
In isti pajac Berlusconi z Wall street bankirčki in prostozidarsko ozadje (loža P2), določene medije ima pa tako v lastni roki.
Renzi pa sam z dejanji, kot posredno pravi, da je Wall Street sluga.
Miham
# 13.02.2018 ob 23:29
Tara_S

gre se za izpodrivanje in menjavo nas z njimi, nase izginotje! Za vekomaj in ireverzibilno.
mrgo12345
# 16.02.2018 ob 09:47
Se mi zdi malo pretirano zgražanje, ker je gibanje Petih zvezdic nakazalo v sklad za pomoč podjetjem "le" 23 mio EUR.
Pri nas kaj takega (da bi se odpovedali delu zaslužka in ga vložili v gospodarstvo) niti slučajo ne bi padlo nikomur na misel. Še posebej ne "najbolj etični" stranki.
No, da ne bom krivična..neke ideje so bile (Poslance na minimalce), samo ne vem, koliko socialno čutečih poslancev se je vključilo v ta projekt :) .
Lunatix
# 15.02.2018 ob 21:34
@Klipan:
Se strinjam s tabo, toda, ko mislim na pomoč, mislim na iskreno pomoč, ne pa izkoriščanje. Zaradi teh nekaj izkoriščevalcev (multinacionalke oziroma NWO) trpi pol sveta...ampak vse to je ena šahovska partija in mi smo navadni kmeti v njej, katere se najprej žrtvuje....
maverik
# 14.02.2018 ob 08:37
Italijo lahko reši samo večinska vlada Gibanja 5 zvezd. Vse ostalo bo nadaljevanje trenutne situacije ali pa še slabše. Salvini je fašist iz Bossijeve Lege Nord (povezave s Casa Pound, Forza Nuova...), kateri bi naredil razdor že med severom in jugom, kaj šele z migranti in ostalimi narodi. Meloni je nepomembna, kmetica na šahovnici oz. tista ko bo mešala koktajle na bungabunga zabavah. Za Berlusco pa se ve kaj je njegov cilj; imuniteta, njegova politika sloni na spreminjanje zakonov v lastno korist, dolžnosti do delovanja mafije, povečanje njegovega blagostanja, prosto utajanje davkov... njegova standardna politika od leta 1994 dalje. Desne stranke so populistične; nakladajo neumnosti, obljubljajo ljudem pravljice, nerealne zaobljube, zvišanje penzij na 1200€ (Žakelj je bolj prazen kot slovenski), dodaten dohodek 800€ za mame ?!?! izrabljajo migrantsko krizo, enostavno pihajo ljudem na dušo. Gojijo politiko sovraštva za ljudi usmerjene bolj desno, nacionalistično, pa se ve, da je inteligenčni kvocient nižji od povprečja in se niža bolj kot se premikamo proti desni.

Na drugi strani je PD (Partito democratico), ki je primerljiv z našo stranko SD, ko je nekoč z vzdevkom "demokracija" v imenu požela veliko slavo, pol pa se je zaradi nakopičene golazni znotraj nje ta samo padala in padala in padala... Ostane samo Gibanje 5 zvezd. S samostojno vlado G5Z, ima Italija možnost, da nazaj vzpostavi srednji delavski razred, kateri drži državo pokonci. Imajo podporo mlajše generacije. Nastala je iz družbe, ljudi iz delavskega razreda, mlajših "zanesenjakov" in intelektualcev. So proti privatizaciji in razprodaji državnega premoženja. Gojijo politiko proti celotni aktualni garnituri in naj nebi sklepali koalicij z ostalimi strankami, moralna obveza. Nimajo podpore medijev, vsi tolčejo po njih, hkrati se pa ravno tako najbolj krepi njihova moč. Čene drugo so "mladi" v političnem prostoru in neokuženi in edini ti lahko vsaj nudijo upanje na boljše, za ostale pa je že preverjen scenarij in izid.
@twwwter
# 13.02.2018 ob 22:27
Bolj je voščen, bolj ga obožujejo...
KLIPAN
# 14.02.2018 ob 07:31
@Lunatix
"Zato jim je potrebno pomagati na njihovem ozemlju, da bodo tam lahko normalno živeli in ne imeli tendenc po izseljevanju."

Iračani, Libijci, Sirci, Jemenčani...so Ameriki in zahodu tako hvaležni za "pomoč", da si tega niti ne predstavljaš.
Države so po "pomoči" zahoda tako porušene, da bodo rabili 100 let za obnovo.
Sicer mi ni res ni jasno, kako naj sedaj prebivalci v teh državah "normalno živijo", če ničesar več ni in naj nimajo tendenc po izseljevanju, ampak to nam bo že Lunatix razložil.
KLIPAN
# 14.02.2018 ob 07:26
Tip je nakradel miljone, imel bunga-bunga partye, ampak bo še kar zmagal.
To je tisto, ko opozarjam, da en del volilcev ima moralo in etiko, en del pa ne.
Zato pa zmagujejo Trump, Berlusconi in ostali in ravno zato je toliko vojn, mrtvih, beguncev, lačnih....po svetu.
Tara_S
# 13.02.2018 ob 23:02
Na ničemer samo realna in človekoljubna sem probajte kdaj ne samo širiti sovraštvo.
Ebtopa ima 750 000 000 prebivalcev če sprejemo 5 000 000 ljudi letno to ni noben bav bav ne bodo vas pojedli. Ti ljudje potrebujejo pomoč vojne suša lakota v Evropi pa imamo vse še preveč poskrbi za te ljudi.
Tara_S
# 13.02.2018 ob 22:38
Upam, da zmaga stranka PD ta stranka kot je sedaj.
Berlusconi in desna vlada so strup za itlaijo in pravi, da bo izgnal 600 000 beguncev to ne oaše v Evropo.
5 zvezdic so populisti tudi sovražno nastrojeni proti beguncem.
PC stranka pa je v 4 letih rešila z morja in nevarne Libije 600 000 beguncev in si zaslužijo še 4 leta kajti čaka jih še veliko dela v Libiji je še veliko ljudi, ki potrebuje pomoč v Evropi. Tudi Slovenija je čas,d a umakne tisto škodljivo rezilno žico na meji in seveda pomaga Italiji pri bremenu. Me pa veseli, da bo letos EU ukrepala Orban se že ves trese, ker beljijski premier je rekel, da letos bodo države morale sprejeti begunce če ne z lepa pa z grda v glavnem mi bomo sprejeli z lepa, ker smo dobrodušni narod in bomo prevzeli naš del odgovornosti in sprejeli begunce.Sem pa brala en zelo zanim članek včeraj in bolj se ne bi morala strinjati: African Migration to Europe Is Not a Crisis. It’s an Opportunity.

The combination of demographic and economic imbalances means that migration flows between Africa and Europe will almost certainly increase in the coming decades. By 2050, sub-Saharan Africa will have 800 million new workforce participants. This population boom will be full of young, energetic job seekers, and local markets will not be able to absorb and provide meaningful livelihood opportunities for all of them. At the same time, Europe will continue aging, with labor demand exceeding supply in critical sectors such as nursing and healthcare. By 2050, more than 34 percent of Europe’s population is expected to be age 60 or older.

Zdaj imamo priložnost, da nekaj ukrenemo mi se staramo v afriki pa mlada delovna sila in mi potebujemo njih oni pa nas. Različnost nas samo krepi strah je odveč Slvoenija je vedno bila multikulturna če še malo spremenimo barvno paleto nas ne bo konec.
Kazalo