Želijo enak status, kot ga imajo policisti. Foto: EPA
Želijo enak status, kot ga imajo policisti. Foto: EPA

Zahteva ni nova, je pa po nedavnem incidentu, ko so s kalašnikovkami oboroženi tihotapci ljudi grozili pripadnikom italijanske obalne straže, medtem ko so ti skušali rešiti več tisoč migrantov ob obali Libije, zelo aktualna. Ko so pripadniki obalne straže evakuirali čoln, poln prebežnikov, so se do njih na gliserju pripeljali štirje tihotapci in jih prisilili, da so jim vrnili prazno plovilo, tako da ga bodo lahko znova uporabili.

Vse glasnejša so tudi opozorila, da so džihadisti Islamske države vzpostavili oporišče v kaotični Libiji ter od tam grozijo z napadi na jugu Evrope in trgovske ladje v Sredozemskem morju.

Pripadniki obalne straže zato zahtevajo podoben status, kot ga imajo policisti, kar med drugim pomeni pravico do nošenja orožja. Kot pravijo, so njihove naloge večinoma podobne policijskim, to, da morajo za njihovo varnost skrbeti drugi, pa je zanje "ponižujoče" in "resno spodkopava moralo uslužbencev".

Glavno poveljstvo obalne straže zato zahteva nujno srečanje s pristojnim ministrom za promet Mauriziem Lupijem.

Obenem je zveza italijanskih ladjarjev vlado pozvala, naj uvede posebne pomorske patrulje, ki bodo varovale ribiške ladje v mednarodnih vodah med Italijo in severom Afrike. Sredozemlje postaja z vsakim dnem nevarnejše in ribiči živijo v strahu pred napadi teroristov, opozarjajo.