Italijanski pravosodni minister je končal sodelovanje je s Prodijevo koalicijo. Foto: EPA
Italijanski pravosodni minister je končal sodelovanje je s Prodijevo koalicijo. Foto: EPA

Večina ne obstaja več, koalicije je konec. Hočemo na volitve!

Clemente Mastella
Italijanska vlada visi na nitki

Premier Prodi je takoj po odločitvi nekdanjega ministra za pravosodje Clementa Mastella, da bo njegova stranka Udeur zapustila vladno koalicijo, sklical izredno zasedanje vlade, a ključnih odločitev, vsaj za javnost, še niso sprejeli.

Clemente Mastella je odstopil prejšnji teden, potem ko so v javnost pricurljale obtožbe, da sta v korupcijskem škandalu sodelovala on in njegova žena. V začetku je še govoril, da bo njegova stranka kljub njegovemu odstopu še podpirala vladno koalicijo pod taktirko Romana Prodija, danes pa je sporočil, da bo iz zelo šibke vlade izstopila tudi njegova katoliško usmerjena stranka Udeur.

Svojo odločitev je obrazložil na novinarski konferenci, kjer je povedal, da vlada njemu in njegovi stranki ob, po njegovih besedah, lažnih obtožbah ni izrazila dovolj podpore in solidarnosti. Premierju se je kljub vsemu zahvalil za čudovit in prestižen položaj, ki mu ga je v vladi namenil.

Prodijeva vlada visi na nitki
Prodi, ki je po Mastellijevem odstopu dejal, da bo sam vodil pravosodno ministrstvo, tako z odstopom stranke Udeur nima več potrebne večine v zgornjem domu parlamenta. Prodi je imel dva senatorja več kot opozicija, v zgornjem domu pa so sedeli trije Mastellovi senatorji. To pomeni, da njegova levosredinska vlada, ki se že ves mandat spopada s težavami, visi na nitki, ni pa še gotovo, da bo padla.

Bo Prodiju uspelo prepričati senatorje?
Če Prodiju uspe najti dva ali tri senatorje iz desne sredine, ki bi bili pripravljeni prestopiti na njegovo stran in se pridružiti vladni koaliciji, bi mu tako zagotovili zadostno večino v zgornjem domu parlamenta, in bo vlada ostala. V nasprotnem primeru pa bo moral Prodi predsedniku Giorgiu Napolitanu vrniti mandat in se posloviti od premierskega mesta.

Č pride do tega in bo vlada razpadla, pa ima Italija dve možnosti. Lahko takoj razpiše predčasne parlamentarne volitve ali pa oblikuje tehnično vlado, ki bi državo vodila do naslednjih rednih parlamentarnih volitev.

B. T.

Večina ne obstaja več, koalicije je konec. Hočemo na volitve!

Clemente Mastella
Italijanska vlada visi na nitki