Prebežniki se na nevarno pot čez Sredozemsko morje odpravljajo v upanju na boljše življenje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Prebežniki se na nevarno pot čez Sredozemsko morje odpravljajo v upanju na boljše življenje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

V petek so v veliki reševalni akciji reševalci na varno prepeljali 4.243 beguncev, danes pa dodatnih 436. Še predtem so v četrtek rešili 741 ljudi.

Na italijanskem otoku Lampedusa je medtem pristalo približno 400 prebežnikov. Dodatnih 1.019 ljudi, večinoma Sircev, Palestincev in Maročanov, pa so reševalci rešili z ladjo italijanske mornarice in jih pripeljali v pristanišče na Siciliji, Pozzallo.

Papež: "To je napad na življenje"
Papež Frančišek je v soboto znova opozoril na nesprejemljivo ravnanje z begunci. "To je napad na življenje, ko puščamo umirati naše brate na čolnih v ožini Sicilije," je dejal ter dodal, da je tudi smrt zaradi podhranjenosti, terorizma, vojne, nasilja in samomora nesprejemljiva.

Ob lokalnih volitvah v Italiji je premier Matteo Renzi znova obljubil, da bodo z dna potegnili ladjo, ki je aprila potonila in s seboj v globino potegnila 700 beguncev, ter žrtvam vendarle omogočili dostojen pogreb. V nesreči ladje, ki je potonila v libijskih vodah, je preživelo le 28 ljudi.

500 prosilcev za azil v Slovenijo
V Slovenijo naj bi v prihodnjih dveh letih iz Italije in Grčije preselili približno 500 prosilcev za azil iz Sirije in Eritreje, je predlagala Evropska komisija. Po bruseljskih izračunih to pomeni 297 ljudi iz Italije in 198 iz Grčije, kar je skupaj 495. To pomeni, da bo na Slovenijo padel 1,24-odstotni delež ljudi, ki potrebujejo mednarodno zaščito, so prosilci za azil in so že v eni izmed držav EU-ja.

Na preselitev sicer čaka 40.000 ljudi, in sicer 24.000 iz Italije in 16.000 iz Grčije, v druge članice Unije v prihodnjih dveh letih. To je približno 40 odstotkov vseh prosilcev za azil, ki potrebujejo mednarodno zaščito in so vstopili v ti državi v letu 2014.